The Rompetrol Group va lansa oferta obligatorie de preluare la Rompetrol Rafinare

Joi, 27 August 2009, ora 09:54
1381 citiri
The Rompetrol Group va lansa oferta obligatorie de preluare la Rompetrol Rafinare

The Rompetrol Group a inceput pregatirea formalitatilor pentru lansarea ofertei de preluare obligatorie a actiunilor pe care nu le detine la Rompetrol Rafinare (RRC), operatorul rafinariei Petromidia, si a solicitat CNVM sa extinda termenul pentru depunerea documentatiei pana la 30 octombrie.

"The Rompetrol Group a inceput pregatirea documentatiei de oferta publica obligatorie de preluare a actiunilor pe care nu le detine (la Rompetrol Rafinare - n.r), dar avand in vedere complexitatea unei asemenea operatiuni, se afla in imposibilitatea de a depune documentatia de oferta in termenul fixat de Instructiunea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare numarul 3 din 2009, motiv pentru care a socilitat CNVM extinderea termenului pentru depunerea documentatiei de oferta, pana la data de 30 octombrie", informeaza Romeptrol Rafinare.

Potrivit unei instructiuni a CNVM actionarii care detin mai mult de 33% din capitalul social al unei companii listate trebuie sa deruleze o oferta de preluare a actiunilor pe care nu le controleaza. Instructiunea a fost aprobata de CNVM la 22 iunie, iar ofertele de preluare trebuie derulate de actionarii semnificativi in termen de doua luni de la intrarea in vigoare a actului Comisiei, respectiv pana la 29 august.

Oferta trebuie derulata si la schimbarea actionarului majoritar indirect, cum este cazul la Rompetrol Rafinare si la Rompetrol Well Services (PTR). The Rompetrol Group detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare, si 51% din capitalul Rompetrol Well Services.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut catre KazMunaiGaz, in luna iunie, participatia de 25% pe care o mai detinea la The Rompetrol Group, iar prin aceasta tranzactie compania de stat din Kazahstan a ajuns sa detina integral grupul petrolier.

In 2007, KazMunaiGaz a cumparat 75% din grupul Rompetrol, pentru 1,6 miliarde de dolari. Nerespectarea obligativitatii de a lansa oferte de preluare poate fi sanctionata de CNVM cu amenda de pana la 5% din capitalul actionarilor majoritari, acestia urmand sa fie actionati si in instanta, potrivit Comisiei.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#rompetrol, #group, #rafinare, #patriciu, #cnvm , #stiri Rompetrol