Tradeville: Scade profitabilitatea in sectorul financiar, creste in cel petrolier

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 01:48
1517 citiri
Tradeville: Scade profitabilitatea in sectorul financiar, creste in cel petrolier

Companiile din sectoarele financiar si petrolier si de gaze naturale listate la Bursa de Valori Bucuresti au cunoscut evolutii diferite din punct de vedere al profitabilitatii in primul semestru din 2010, potrivit unei analize Tradeville. 

Societatile de investitii financiare au inregistrat o diminuare a activitatii si o reducere a profitabilitatii in primul semestru din 2010, pe fondul recesiunii economice. Acest lucru se reflecta si in variatia negativa a sectorului fata de indicele BET (-14%) comparativ cu inceputul anului.

In schimb, cifra de afaceri a sectorului petrolier si de gaze naturale a crescut in aceeasi perioada cu 14%, ritm sustinut si de profitul net care s-a majorat cu 18.2% datorita rezultatelor peste asteptari ale OMVPetrom.

Sectorul financiar

Activitatea economica redusa si mediul economic dificil care au caracterizat inceputul anului 2010 se reflecta in rezultatele financiare ale societatilor de investitii financiare (SIF).

SIF-urile au ramas profitabile, insa au obtinut profituri mult diminuate comparativ cu primul semestru din 2009.

Aceste rezultate s-au datorat reducerii drastice a celor mai importante doua categorii de venituri ale acestor societati: veniturile din imobilizari financiare (dividende cuvenite) si veniturile din investitii financiare cedate, se arata in analiza Tradeville.

Cel mai bun rezultat net a fost obtinut de catre SIF Moldova (SIF2), pentru care rentabilitatea capitalului angajat este 14.4%, in scadere insa fata de 23.3% in semestrul intai din 2009.

Valoarea activului net este 1,162.8 milioane lei. Valoarea unitara a activului net a fost la sfarsitul semestrului 2.2401 lei/actiune, inregistrand cea mai mare crestere, cu 27.8%, comparativ cu semestrul I din 2009.

In cazul SIF Banat-Crisana (SIF1), s-a remarcat o micsorare cu 54.9% a veniturilor din activitatea curenta, necompensata de diminuarea proportionala a cheltuielilor, acestea reducandu-se doar cu 32.9%. Rentabilitatea capitalului angajat este 6.8%, in scadere de la 19.8% in semestrul I din 2009.

Valoarea activului net este 1,433.1 milioane lei, iar valoarea unitara a acestuia este 2.6112 lei/actiune, cresterea anuala fiind cu 26.3%.

Profitul net obtinut de SIF Transilvania (SIF3) a fost puternic influentat de scaderea veniturilor din investitiile financiare cedate cu 92.8% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Rentabilitatea capitalului angajat este 3.8%, in scadere fata de 17.4% in primul semestru din 2009. Valoarea activului net a fost de 1,638.6 milioane lei, iar valoarea unitara a acestuia a fost 1.5004 lei/actiune, inregistrand cea mai redusa crestere anu-ala, cu 15.4%.

In cazul SIF Muntenia (SIF4), in semestrul intai din 2010 diminuarea veniturilor din imobilizari financiare si a veniturilor din investitii financiare cedate cu procente de peste 83% a fost compensata de cresterea cu 59.1% a veniturilor din provizioane.

Pe de alta parte, cheltuielile din activitatea curenta s-au redus cu doar 26.8% comparativ cu semestrul 1 din 2009. Rentabilitatea activelor este 3.4%, comparativ cu 7.2% in semestrul 1 din 2009, in timp ce rentabilitatea capitalurilor proprii este 3.7%, comparativ cu 8.9% in semestrul de comparatie.

Sectorul petrolier

Pentru analizarea sectorului petrolier si de gaze naturale din Romania, denumit si sectorul energetic, Tradeville a ales mai multe companii listate la BVB ce ofera produse si servicii diferite, insa care au o relatie de interdependenta intre ele.

Studiul releva ca afacerile sectorului energetic au crescut cu 14% in prima parte a lui 2010 fata de perioada similara din 2009, pe fondul cresterii profitabilitatii cu 18.24%.

Petrolexportimport a inregistrat cea mai mare crestere a cifrei de afaceri cu 60%, in timp ce profiturile Dafora si Oil Terminal au crescut de 5.6, respectiv 5.2 ori.

Principalii factori de influenta a rezultatelor OMV Petrom (SNP) sunt: evolutia pretului la petrol si evolutia perechii valutare usd/ron.

Rezultatul operational al diviziei de E&P (Explorare si Productie) a crescut cu 96% in special datorita cresterii pretului la titei si aprecierii dolarului american si in ciuda scaderii cu 3% a productiei totale de hidrocarburi. Cheltuielile au crescut cu 17% din cauza modificarii formulei de calcul a indicatorului costuri de productie/bep incepand cu 2010.

Vanzarile pe segmentul de R&M (Rafinare si Marketing) au crescut cu 15%, rezultatul in rafinare fiind influentat pozitiv si de vanzarea activelor legate de activitatea de petrochimie din Arpechim.

In divizia E&G (Energie si Gaze) vanzarile de gaze naturale au crescut cu 5%, in timp ce pierderea inregistrata de combinatul Doljchim a scazut usor datorita functionarii temporare a acestuia in functie de necesitati.

Pretul gazelor naturale pentru producatorii din Romania este aproximativ 40% din pretul gazelor din import. Drept urmare, unul din obiectivele prioritare ale Petrom este discutarea convergentei preturilor la gazele din productia autohtona si din import cu autoritatile romane.

Si afacerile Rompetrol Rafinare (RRC) au crescut pe fondul aprecierii cotatiei petrolului cu 24% fata de S1 2009. Pierderea inregistrata in aceasta perioada a fost de 119 milioane $, aproape dubla fata de anul trecut.

In ciuda cresterii afacerilor Rompetrol, pierderea inregistrata de companie a fost peste nivelul din 2009 pentru fiecare din cele 3 divizii (rafinare, distributie, petrochimie).

Rezultatele operationale au fost de asemenea negative in cadrul diviziilor de rafinare si distributie, in timp ce rezultatul inainte de dobanzi si amortizari a fost pozitiv datorita marjelor pozitive inregistrate din vanzarea de produse petrochimice.

Transgaz a fost si in primul semestru al anului principalul client al Condmag (COMI), contractele de lucrari incheiate cu transportatorul de gaze insumand 42.55 milioane lei, reprezentand 43% din afacerile din semestrul 1.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#tradeville, #sector financiar, #petrolier, #profit , #stiri Rompetrol