Cinci asociatii din domeniul forestier cer retragerea proiectului de modificare a Codului Silvic din Parlament

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 18:42
1734 citiri
Cinci asociatii din domeniul forestier cer retragerea proiectului de modificare a Codului Silvic din Parlament

Cinci asociatii din sectorul lemnului cer retragerea proiectului de modificare a Codului Silvic din dezbaterea parlamentara si refacerea actului normativ, in urma unor dezbateri reale cu organizatiile reprezentative ale proprietarilor de paduri, administratiei silvice private, sectorului de exploatare si prelucrare a lemnului, Romsilva, cu organizatiile prestatorilor de servicii si asociatiile de mediu.

"Solicitam adoptarea unei Strategii Forestiere Nationale, in care sa stabilim pentru o perioada medie (10 ani) ce vrem sa facem cu padurile Romaniei; strategie in care sa avem indicate sursele de finantare, care sa fie agreata si de celelalte ministere cu care interactionam pe anumite segmente, pentru a stabili ce acte normative ne sunt necesare astfel incat sa nu mai modificam legislatia de fiecare data cand se schimba ministrul sau Guvernul", arata asociatiile.

Potrivit semnatarilor documentului citat, campania mediatica lansata de ministrul de resort, Lucia Varga, pentru a sustine proiectul de modificare a Codului Silvic are un singur merit, respectiv acela de a fi readus in atentia publica problematica padurilor.

Acestia arata ca "noua legislatie silvica s-a facut cu ignorarea propunerilor si expertizei organizatiilor reprezentative ale proprietarilor de paduri, ocoalelor private, Romsilva, organizatiilor sectorului de exploatare si prelucrare a lemnului, asociatiilor prestatorilor de servicii silvice, astfel ca acest proiect legislativ nu ofera solutii reale si eficiente. Textul proiectului de lege este rezultatul unor pseudo-dezbateri si propune pseudo-masuri pentru problemele grave ale sectorului forestier; rezultatul va fi contrar celui scontat: vom asista la cresterea taierilor ilegale si a evaziunii in sectorul forestier".

Asociatiile solicita, de asemenea, retragerea proiectului de Hotarare de Guvern privind circulatia pe drumurile publice a materialului lemnos, asa cum a fost adoptat in sedinta de Guvern din 16 octombrie, diminuarea restrictiilor legislative si reducerea fiscalitatii excesive la care sunt supusi proprietarii privati de padure.

Rezolutia cere alocarea echitabila a fondurilor europene in viitorul Plan National de Dezvoltare Rurala - PNDR pentru activitatea din domeniul forestier.

"In baza principiilor de legalitate, eficienta si transparenta a utilizarii fondurilor europene, solicitam Autoritatii de Management din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa ne transmita criteriile si modul de calcul utilizate in alocarea fondurilor prin PNDR 2014-2020. De asemenea, solicitam Autoritatii de Management din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si factorilor decizionali din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice sa organizeze consultari reale cu reprezentantii sectorului forestier si industriei lemnului, pe tema alocarii fondurilor PNDR 2014-2020", se arata in document.

Rezolutia a fost semnata de Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania - Nostra Silva, Asociatia Forestierilor din Romania - ASFOR, Asociatia Administratorilor de Paduri - AAP, Asociatia Profesionala a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura - APPSS si Forestry&Fordaq.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#modificare Cod Silvic, #cod silvic Romania, #noua legisla ie silvica , #stiri Romsilva