Romsilva propune finantarea ariilor protejate din noi taxe pentru hoteluri si restaurante

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 17:00
2149 citiri
Romsilva propune finantarea ariilor protejate din noi taxe pentru hoteluri si restaurante

Romsilva a propus Ministerului Mediului un proiect de act normativ care vizeaza, printre altele, introducerea unei taxe de mediu de 2% din venituri pentru hotelurile, pensiunile si restaurantele din statiunile montane, iar din banii obtinuti sa fie finantate ariile naturale protejate.

"Am facut un proiect prin care incercam sa obtinem finantare pentru ariile naturale protejate. Consultantii nostri care s-au ocupat de proiect au argumentat ca daca o pensiune, de exemplu, este aflata in vecinatatea unui parc natural protejat, ea beneficiaza de aceasta pozitie privilegiata si atrage mai multi turisti comparativ cu o unitate de cazare similara, construita la Slobozia", au declarat reprezentantii Romsilva.

Astfel, printr-un proiect de act normativ propus de Romsilva, se introduce, printre altele, "o contributie de 2% din veniturile realizate de catre beneficiarii serviciilor ecosistemelor, respectiv agentii economici care isi desfasoara activitatea in unitatile administrativ teritoriale din categoria zonelor cu resurse turistice, zone cu resurse naturale si antropice mari si foarte mari".

Reprezentantii Romsilva considera ca toate hotelurile, pensiunile si restaurantele de la munte, dar si agentiile care trimit turisti catre acestea, beneficiaza de proximitatea unor arii protejate si trebuie sa plateasca taxa de mediu. Printre statiunile si zonele care intra in proiect se numara Valea Prahovei, Poiana Brasov, zona Rucar-Bran-Moeciu, Valea Oltului, Maramures, Bucovina, Lacul Rosu, dar si statiunile din Muntii Apuseni, Retezat si Parang.

"Intentia noastra este de a gasi un mijloc de finantare pentru ariile protejate. Nu am reusit, insa, sa gasim un nucleu de reprezentanti din turism cu care sa discutam si sa negociem aceste lucruri. Din acest motiv, i-am rugat pe cei de la Ministerul Mediului sa faca o adresa catre reprezentantii autoritatilor din turism si sa le solicite un raspuns la propunerea noastra. Asteptam autoritatile din turism si patronatele ca sa negociem cu ele pe acest proiect", au mai spus sursele citate.

Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, spune ca a citit proiectul si ca din acesta reiese ca nu este vizat doar turismul montan, ci unitatile de cazare si restaurantele din toata tara.

"Dar si daca este vizat sectorul montan, acesta are cele mai mare probleme si cea mai slaba evolutie din turism in ultimii cinci ani. O taxa de mediu de 2%, care se adauga mai multor taxe, ar insemna ca putinii investitori de la munte care mai rezista trebuie sa inchida si ei. Pentru a mentine deschisa o unitate de cazare la munte, daca s-ar introduce noua taxa, ar insemna ca proprietarul va trebui sa vina cu bani de acasa", a adaugat Raducan.

FPTR si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) vor prezenta marti in Consiliul Consultativ al Turismului un punct de vedere comun in care resping proiectul.

Introducerea unei contributii de 2% din venituri pentru agentiile de turism va duce la cresterea costurilor companiilor, pana la trecerea pe pierdere a acestora, potrivit ANAT.

Asociatia afirma ca marja neta medie (rata medie a profitului net calculata la cifra de afaceri/vanzari a turoperatorului), obtinuta de primele 100 de agentii de turism touroperatoare din Romania in anul 2012 (date oficiale, conform Ministerului Finantelor Publice), a fost de 1,82%, conditii in care aplicarea unei taxe de mediu de 2% din venituri ar duce la inchiderea activitatii acestor operatori economici.

Astfel, potrivit ANAT, consecinta ar fi pierderea unui numar de peste 3.000 de locuri de munca doar la nivelul primilor 100 turoperatori din Romania si la pierderea unui numar de circa 10.000 de locuri de munca in cele 2.500 de agentii licentiate la nivel national.

#Romsilva Romania, #taxa mediu, #taxa hoteluri munte, #proiect Ministerul Mediului , #stiri Romsilva