Afacerile Romtelecom au scazut, dar profitabilitatea s-a imbunatatit in T1

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 12:37
1911 citiri
Afacerile Romtelecom au scazut, dar profitabilitatea s-a imbunatatit in T1

Veniturile Romtelecom au scazut cu 9,2% in primul trimestru, la 145,5 milioane euro, iar profitul EBITDA a coborat cu 5,7%, la 38,1 milioane euro, in timp ce marja de profitabilitate a companiei s-a imbunatatit datorita masurilor de reducere a costurilor.

Veniturile companiei au coborat la 145,5 milioane euro, de la 160,2 milioane euro in primele trei luni ale anului trecut, in urma unui declin cu 16% pe segmentul telefoniei fixe si cu 24% a incasarilor din taxe de interconectare cu alte retele de telecomunicatii, potrivit unui comunicat transmis miercuri de grupul elen OTE, actionarul majoritar al operatorului roman.

Pe de alta parte, veniturile din servicii TV au urcat cu 9,2%, iar operatiunile pe segmentul serviciilor de internet in banda larga (broadband) au generat incasari mai mari cu 6,5%.

"Romtelecom va continua sa se concentreze si in acest an pe oferirea de servicii TV si de acces la internet pentru segmentul rezidential, in timp ce clientii de voce ai companiei au primit de curand beneficii suplimentare gratuite", a declarat directorul executiv financiar al Romtelecom, Anastasios Tzoulas.

Ce efect a avut reducerea tarifelor de interconectare

Reducerea tarifelor de interconectare implementata anul trecut a avut insa un impact limitat asupra profitului EBITDA (profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare), se arata in comunicat.

Astfel, profitul EBITDA al Romtelecom a scazut in primul trimestru cu 5,7%, de la 40,4 milioane euro la 38,1 milioane euro, insa marja de profitabilitate s-a imbunatatit de la 25,2% la 26,2%.

Numarul clientilor Romtelecom pe segmentul serviciilor de voce (telefonie fixa si CDMA) a scazut cu 5,9% in perioada aprilie 2012 - martie 2013, de la 2,44 milioane la 2,3 milioane utilizatori.

Pe de alta parte, numarul abonatilor la serviciile de internet broadband a avansat cu 5,2% in perioada analizata, de la 1,15 milioane la 1,21 milioane.

Serviciile de televiziune (prin cablu digital, satelit - DTH - si IPTV) au inregistrat o crestere cu 7,3% a numarului de clienti, de la 1,19 milioane la 1,27 milioane.

Ca urmare a masurilor de reducere a costurilor, cheltuielile operationale totale ale Romtelecom au scazut cu 11,5% in primul trimestru, in timp ce cheltuielile cu personalul au ramas neschimbate fata de perioada similara a anului trecut. Compania a inregistrat costuri de 1,4 milioane euro generate de programul de disponibilizari voluntare.

Segmentul de business - motor de crestere

"Pentru segmentul business, serviciile de internet & date si ICT vor fi in continuare principalele motoare de crestere, pe langa serviciile BPO si cloud computing. In primul trimestru al acestui an, Romtelecom Business Solutions si-a mentinut pozitia de lider de piata pentru serviciile de voce internet si date fixe, in ciuda competitiei acerbe de pe acest segment. O modalitate de a face fata provocarilor pietei o reprezinta exploatarea sinergiilor cu Cosmote si a avantajelor generate de apartenenta la un important grup international", a spus Anastasios Tzoulas.

Romtelecom Business Solutions a lansat recent initiativa afacereataonline.ro, oferind printr-o platforma do-it-yourself posibilitatea crearii unei pagini web si personalizarea acesteia cu texte si formate predefinite, specifice unor anumite tipuri de activitati.

OTE se confrunta cu probleme in Romania

Profitul Hellenic Telecommunications Organisation SA (OTE), proprietarul Romtelecom, a depasit estimarile analistilor in primul trimestru din 2013, dar grupul elen de telecomunicatii a avertizat ca nu se asteapta la o imbunatatire a conditiilor operationale in urmatoarele luni, din cauza recesiunii din principalele sale piete, Grecia si Romania.

OTE, companie controlata in prezent in proportie de 40% de grupul german Deutsche Telekom, a anuntat ca profitul net inregistrat in perioada ianuarie-martie 2013 s-a ridicat la 167,5 milioane de euro (219,2 milioane de dolari), de la 308 milioane de euro in perioada similara din 2012, in timp ce analistii intervievati de Reuters se asteptau la un castig de 106,7 milioane de euro.

Vanzarile au inregistrat un declin de 11%, la 1,045 miliarde de euro, in timp ce analistii estimau venituri de 1,050 miliarde de euro.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, detine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobila, Cosmote, este prezenta pe piata romaneasca prin Cosmote Romania, societate detinuta de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din actiuni) si Cosmote Grecia (70% din titluri).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#rezultate financiare Romtelecom, #venituri romtelecom, #disponibilizari Romtelecom, #servicii business Romtelecom , #Rezultate financiare