Privatizarea Romtelecom, "un apel" de un miliard de euro

Luni, 05 August 2013, ora 17:48
3058 citiri
Privatizarea Romtelecom, "un apel" de un miliard de euro
Sursa foto: Reportervirtual

Daca statul va reusi sa vanda intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social al operatorului de telefonie fixa, capitalizarea Bursei de la Bucuresti ar creste cu un miliard de euro. De asemenea, statul roman nu ar mai figura printre putinele tari europene unde compania nationala de telecomunicatii nu este listata la bursa.

Dupa doua incercari esuate, statul reia finalizarea procesului de privatizare al Romtelecom, compania care detinea monopolul in telefonia fixa. Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale considera ca acest demers este oportun, in contextul in care Romtelecom a obtinut un profit de 13,8 milioane euro.

Luni a fost publicat in Monitorul Oficial hotararea care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom. Conform documentului, ministerul de resort va angaja un consultant specializat, banca de investitii sau consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii financiare pe piata de capital.

Indemnizatia membrilor comisiei, inclusiv a presedintelui acesteia, va fi in cuantum de maximum 2.500 lei/luna, iar cheltuielile vor fi suportate de Ministerul Societatii Informationale. Actiunile au o valoare nominala de 10 lei, echivalentul sumei de 146,461 milioane lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.

Beneficii pentru Bursa

In cazul in care cea de-a treia tentativa a statului de a vinde si restul actiunilor la Romtelecom va avea succes, atunci capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va creste cu un miliard de euro, spun specialistii citati de Mediafax.

De asemenea, listarea companiei de telefonie fixa ar majora oferta de actiuni de pe bursa cu cateva sute de milioane de euro si le-ar oferi fondurilor de pensii si fondurilor de investitii locale un sector foarte important pentru diversificarea plasamentelor, conform acelorasi specialisti.

In acest moment, statul roman se numara printre putinele tari in care compania nationala de comunicatii nu este listata la Bursa. In comparatie, in Cehia, Polonia, Ungaria sau Austria, fostii operatori nationali de telefonie sunt listati la bursa, chiar daca unii dintre ei au fost privatizati cu investitori strategici, iar altii sunt in continuare sub controlul statului. De exemplu, Cesky Telecom, cea mai mare retea de telefonie din tara, a devenit membra a Telefonica Group si a adoptat numele de Telefonica O2 Czech Republic in 2005.

Doua tentative sortite esecului

In 2003, cand Ministerul Comunicatiilor era condus tot de Dan Nica, statul roman a privatizat compania nationala de telefonie fixa, prin vanzarea acestuia catre grupul elen OTE, al carui actionar majoritar este gigantul german Deutsche Telekom (DT). Statul si-a pastrat o participatie minoritara la Romtelecom.

Sapte ani mai tarziu, in 2010, si tot sub conducerea lui Dan Nica, statul voia sa vanda actiunile pe care le mai detine la Romtelecom in schimbul sumei de un miliard de euro, dar grupul elen a refuzat sa plateasca.

Romtelecom, controlat de nemti, cu ajutorul grecilor

Grupul elen OTE, care detine pe piata locala Romtelecom si operatorul de telefonie mobila Cosmote, este la randul sau controlat de germanii de la Deutsche Telekom, cei care detin actionariatul majoritar.

Anul trecut, veniturile Romtelecom au scazut cu 5,4%, la 619,6 milioane euro, in principal ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare, insa declinul a incetinit de la rata de 8,6% inregistrata in 2011, iar profitul EBITDA a crescut cu 39,5% in 2012, de la 119,1 milioane euro la 166,1 milioane euro, pe fondul reducerii costurilor.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romtelecom privatizare, #privatizare companii stat, #venituri romtelecom , #Rezultate financiare