ANCOM vrea sa aloce numerele scurte de telefon care incep cu 02 si altor operatori

Marti, 23 Martie 2010, ora 15:34
1995 citiri
ANCOM vrea sa aloce numerele scurte de telefon care incep cu 02 si altor operatori

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) intentioneaza sa aloce numerele scurte de telefon care incep cu 02, in prezent atribuite numai Romtelecom, si altor operatori de telecomunicatii, potrivit unui proiect de decizie al institutiei. 

"Avand in vedere faptul ca actualul cadru de reglementare permite numai alocarea de numere care incep cu 03 catre alti furnizori decat Romtelecom, a fost necesara operarea unei modificari care sa faca posibila si alocarea numerelor care incep cu 02 catre furnizorii alternativi. Numerelor scurte pentru servicii de interes general la nivel local, din domeniul 0Z = 02 li se vor aplica aceleasi reguli de alocare si utilizare ca si numerelor din domeniul 0Z = 03", se arata intr-un comunicat al ANCOM, precizeaza Mediafax.

Proiectul de decizie al ANCOM urmareste clarificarea unor aspecte referitoare la regimul juridic aplicabil persoanelor care solicita obtinerea dreptului de utilizare a resurselor de numerotatie, precum si la conditiile de cesionare a numerelor si motivele de suspendare sau retragere, totala sau partiala, a Licentei de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN).


In ceea ce priveste numerele nationale scurte pentru servicii de interes public la nivel national, acestea sunt destinate furnizarii unor servicii precum siguranta cetateanului (Politie, Jandarmerie), asistenta medicala, deranjamente utilitati publice (telefon, gaze, energie electrica, apa/canal) si asistenta cetateanului (Protectia Consumatorului, Avocatul Poporului).


De asemenea, numerele scurte au ca destinatie serviciile de informatii (transporturi feroviare, aeriene, starea vremii, a drumurilor) si de asistenta abonati servicii de comunicatii (relatii cu clientii, ghidul serviciilor).


Numerele nationale scurte pentru servicii de interes public la nivel national sunt in prezent compuse din patru cifre si sunt utilizate de catre Romtelecom pentru furnizarea anumitor servicii, cum ar fi Ora exacta - 1958 sau Deranjamente posturi telefonice - 1921.


"Autoritatea considera necesara cresterea numarului de cifre din componenta numerelor nationale scurte, astfel incat acestea sa fie compuse din 4 sau 5 cifre, de forma 19vx(y), in functie de tipul serviciilor pentru care vor fi utilizate si de importanta, pentru utilizator, a serviciului furnizat.


Astfel, serviciile care se refera la siguranta cetateanului vor fi furnizate prin intermediul numerelor de 4 cifre, in timp ce serviciile care se refera la semnalarea unor deranjamente la utilitati publice sau la asistenta oferita abonatilor de catre furnizori vor fi furnizate prin intermediul numerelor de 5 cifre", se precizeaza in comunicat.


Proiectul de decizie pot fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la 22 aprilie.


ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura.

 

#numere scurte, # operatori, # ancom, # servicii , #stiri Romtelecom