Autoritatea Nationala de Comunicatii a acordat Romtelecom licenta de comunicatii mobile

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 12:47
2953 citiri
Autoritatea Nationala de Comunicatii a acordat Romtelecom licenta de comunicatii mobile

Autoritatea Nationala de Comunicatii (ANC) a acordat marti companiei Romtelecom licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, dupa ce, pe 8 septembrie, Autoritatea a desemnat Romtelecom drept castigator al licitatiei pentru aceasta noua licenta. Potrivit unui comunicat de presa al ANC, licenta a fost acordata la doua saptamani dupa ce Romtelecom a achitat catre bugetul de stat echivalentul in lei a un milion de euro, reprezentand taxa de licenta.


In prealabil, ANC a analizat si respins contestatiile formulate de Saudi Oger si Tactical Networks in privinta modului in care au fost evaluate ofertele. "Analizarea contestatiilor a fost realizata de catre o comisie special desemnata in acest scop, ai carei membrii au fost altii decat cei ai comisiei care a evaluat ofertele.", se arata in acelasi comunicat al Autoritatii.


Licenta, permite Romtelecom sa construiasca, sa detina si sa opereze o retea cu tehnologie de banda larga, precum si sa ofere servicii de banda larga catre consumatori. Autoritatea mai precizeaza ca licenta a fost acordata pentru o perioada de 10 ani.


ANC va face prima evaluare a acoperirii geografice asumate prin oferta de Romtelecom la 31 decembrie 2010, urmand inca doua faze de dezvoltare a retelei care vor fi evaluate la 30 iunie 2012 si 31 decembrie 2013.


Pe data de 4 iulie 2008, noua companii au achizitionat caietul de sarcini pentru licitatia pentru acordarea unei noi licente de comunicatii mobile pentru furnizarea de retele de date si servicii de comunicatii electronice mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz. Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a anuntat, la inceputul lunii septembrie, ca Romtelecom a castigat licitatia pentru o licenta de telefonie mobila, respectiv in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz.


Principalii operatori de telefonie mobila au considerat ca decizia anuntata de ANRCTI, privind acordarea unei licete de comunicatii mobile companiei Romtelecom, nu este de natura sa incurajeze o competitie corecta pe piata comunicatiilor mobile. Operatorii au spus ca asteapta o sentinta finala a instantei.


Vodafone, Orange, Telemobil si RCS&RDS au atacat la Sectia VIII a Curtii de Apel Bucuresti, in data de 3 iulie, un act normativ (n.r. HG 61/2008), cerand suspendarea executarii procedurii de selectie a noii licente de telecomunicatii pentru Romtelecom. Motivul principal a fost ca Romtelecom nu ar intruni conditiile sa participe la licitatie, iar in Hotararea de Guvern atacata in instanta ar fi interpretabila, iar actionarii grupului OTE, care detine Romtelecom, mai au o licenta de telefonie mobila, prin Cosmote Romania.