CE cere Romaniei reglementarea normelor in telecomunicatii

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 16:03
2027 citiri
CE cere Romaniei reglementarea normelor in telecomunicatii

Comisia Europeana a luat masuri impotriva Romaniei pentru a asigura impartialitatea reglementarii in domeniul telecomunicatiilor si a trimis tarii noastre un aviz motivat prin care cere separarea clara intre factorii de decizie din telecomunicatii si furnizorii de servicii de telecomunicatii.

"Comisia Europeana a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE in legatura cu nerespectarea, de catre Lituania, a normelor UE care prevad o separare clara intre factorii de decizie din domeniul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii de telecomunicatii.

In paralel, Comisia a adresat o cerere oficiala Romaniei prin care ii solicita acesteia sa se conformeze acelorasi norme.

Aceasta separare este esentiala pentru pastrarea impartialitatii autoritatilor nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, garantandu-se astfel o reglementare echitabila pentru consumatori si pentru intreprinderi, precum si mentinerea concurentei.

Cererea adresata Romaniei ia forma unui 'aviz motivat' in cadrul procedurilor in constatarea incalcarii dreptului UE", se arata intr-un comunicat al CE.

Potrivit acestuia, daca Romania nu se conformeaza in termen de doua luni, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie in acest sens.

"Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale din Romania exercita competente de reglementare, precum alocarea si atribuirea frecventelor radio (de exemplu, adoptarea planului national de frecvente si elaborarea hotararilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvente radio) si, in acelasi timp, are drept de proprietate si control asupra activitatilor a doua companii furnizoare de retele si/sau servicii de telecomunicatii (Romtelecom SA si SNR SA - Radiocom).

In pofida discutiilor purtate periodic pe aceasta tema, Romania nu si-a modificat inca normele privind separarea structurala, astfel incat Comisia a decis sa trimita tarii respective un aviz motivat, cerandu-i sa rezolve aceasta problema", mai informeaza comunicatul.

Comisia a decis sa inchida o procedura separata in constatarea incalcarii dreptului UE, lansata in ianuarie 2009 din cauza lipsei de independenta a autoritatii nationale de reglementare, ca urmare demiterii presedintelui acesteia in 2008 (IP/10/519).

Parlamentul Romaniei a adoptat un nou cadru juridic care consolideaza independenta autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor.

De asemenea, in Lituania, Ministerul Comunicatiilor este responsabil de hotararile de guvern prin care se aproba alocarea frecventelor radio la nivel national si normele privind serviciul universal.

Acest minister controleaza si compania de stat "Lietuvos radijo ir televizijos centras" (centrul lituanian de radio si televiziune), care ofera servicii de telecomunicatii, cum ar fi accesul la internet in banda larga fara fir.

Aceste proceduri in constatarea incalcarii dreptului UE se inscriu in cadrul eforturilor Comisiei Europene de a asigura independenta autoritatilor nationale de reglementare.

Articolul 3 alineatul (2) din Directiva-cadru 2002/21/CE prevede ca statele membre care pastreaza proprietatea sau controlul asupra unor intreprinderi care furnizeaza retele si/sau servicii de telecomunicatii trebuie sa asigure separarea structurala efectiva a functiei de reglementare de activitatile legate de proprietate sau control.

In plus, aceste norme prevad obligatia statelor membre de a se asigura ca autoritatile nationale de reglementare isi exercita competentele in mod impartial si transparent.

Normele in domeniul telecomunicatiilor adoptate in noiembrie 2009 (a se vedea MEMO/09/513) au consolidat si mai mult independenta autoritatilor nationale de reglementare, prin interzicerea amestecului politic in activitatile cotidiene ale autoritatilor respective si prin introducerea unor noi mecanisme de protectie impotriva demiterilor arbitrare ale presedintilor acestora.

In temeiul acestor noi norme, care trebuie implementate de statele membre cel tarziu pana la 25 mai 2011, presedintele autoritatii nationale de reglementare nu va putea fi demis decat in cazul in care nu mai indeplineste conditiile prestabilite in legislatia nationala.

In plus, deciziile de acest tip trebuie sa contina o motivare si sa fie publicate in momentul demiterii.

Conform normelor UE in domeniul telecomunicatiilor (Directiva 2002/21/CE), departamentele guvernamentale care au sarcini de reglementare nu pot fi implicate, in acelasi timp, in detinerea si controlul companiilor de telecomunicatii de stat.

Acesta este un principiu fundamental care permite garantarea independentei si impartialitatii autoritatilor nationale de reglementare, asigurand astfel o reglementare echitabila in interesul consumatorilor si o concurenta eficace. 

#atributii, #mcsi, #reglementare, #telecomunicatii , #stiri Romtelecom