Karoly Borbely: Actiunile Romtelecom ar putea fi listate la bursa toamna aceasta

Marti, 05 Februarie 2008, ora 13:51
1337 citiri
Karoly Borbely: Actiunile Romtelecom ar putea fi listate la bursa toamna aceasta

Listarea la bursa a actiunilor Romtelecom ar putea avea loc in toamna lui 2008, intr-o prima etapa fiind listate la o bursa internationala, a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, citat de Rompres.

"Intentia noastra este de a relua, in aceasta perioada, procedura de selectie a unui consultat care va pregati compania pentru iesirea pe o bursa straina, dar luam in calcul si listarea pe o bursa locala", a precizat ministrul comunicatiilor.
Potrivit sursei citate, selectarea consultantului si semnarea contractului se va extinde pe o perioada de aproximativ trei luni, iar, ulterior, in 4-5 luni va fi pregatita compania pentru scoaterea pe bursa.

"In perioada de evaluare se va stabili procentul pe care il vom scoate pe bursa in functie de piata, dar si de alte criterii propuse de consultant", a explicat oficialul MCTI.

De asemenea, ministrul comunicatiilor a precizat ca exista interes pentru aceasta companie in conditiile in care zilnic se primesc la minister, in medie, cinci solicitari de informatii despre Romtelecom.

La ora actuala, operatorul Romtelecom si-a anuntat planul de business pentru 2008 care prevede investitii semnificative pentru imbunatatirea proceselor interne, furnizarea unei oferte competitive de servicii pentru cresterea bazei de clienti, concomitent cu un control mai riguros al costurilor.

De asemenea, compania a anuntat ca planul de business pe 2008 prevede disponibilizarea unui numar maxim de 2.500 de angajati pana la finele anului, dintr-un total de 12.300.

MCTI a initiat anul trecut procedurile de actualizare a actelor normative necesare pentru reluarea listarii la bursa a Romtelecom, dupa ce s-a constatat expirarea contractului de consultanta incheiat in data de 8 august 2006 cu Credit Suisse Securities Europe. Durata acestuia a fost stabilita la noua luni de la data semnarii de catre toate partile contractante.
Contractul de consultanta si servicii financiare a fost incheiat in vederea realizarii ofertei publice initiale secundare de valori mobiliare a MCTI, constand in vanzarea a pana la 45,98% din actiunile Romtelecom SA, detinute de statul roman prin MCTI, inclusiv asistarea acestuia in procesul de listare pe piata bursiera interna si internationala si efectuarii tuturor activitatilor specifice acestor actiuni.

Mai multe surse din domeniul financiar au estimat valoarea de piata a Romtelecom la 2,5 miliarde de euro, dar rezultatele financiare pe 2007 ar putea creste acesta valoare. Afacerea statului roman cu cele 46% din actiunile Romtelecom este estimata la peste un miliard de euro.

De la inceputul anului 2007, operatorul a pierdut 516.000 de clienti, majoritatea rezidentiali, castigand, in schimb, alti 134.000 de noi clienti, in mare parte de business. in prezent, operatorul are aproximativ 3,02 milioane de clienti (linii telefonice).

Conform raportului financiar al grupul elen de telecomunicatii OTE Group, actionarul majoritar al operatorului, Romtelecom a inregistrat, in primele noua luni din 2007, un profit net de 19,5 milioane de euro, in scadere cu 53,1 procente fata de rezultatul net de 41,6 milioane de euro din perioada similara a anului trecut.

OTE Group detine 54,01% din Romtelecom, iar 46% din actiuni sunt detinute de statul roman.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.