MFP acceleeaza procedurile de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate abuziv

Miercuri, 07 Februarie 2007, ora 03:48
952 citiri

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de Ordonanta de Guvern privind accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, informeaza MFP.

Conform notei de fundamentare, reglementarea are menirea de a asigura buna functionare, inregistrarea si listarea Fondului Proprietatea si de a recupera intarzierile. Prezentul act normativ prevede unele masuri necesare urgentarii inregistrarii la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si listarii Fondului Proprietatea SA, in vederea asigurarii posibilitatii persoanelor - care au primit sau urmeaza sa primeasca despagubiri pentru imobilele care nu pot fi restituite in natura - de a fructifica pe o piata organizata actiunile emise de Fondul Proprietatea, la care sunt indreptatiti.

Pana in prezent, au fost emise titluri de despagubire a caror valoare depaseste 400.000.000 euro. De asemenea, actiuni in valoare de aproximativ 40.000.000 euro au fost transferate de la Ministerul Finantelor Publice catre un numar de peste 100 persoane despagubite.

In consecinta, daca Fondul Proprietatea nu devine operational in cel mai scurt timp, astfel incat actionarii Fondului Proprietatea sa aiba posibilitatea sa isi valorifice actiunile, este probabil ca acestia sa initieze noi procese impotriva statului roman, mentioneaza proiectul de act normativ.

Mai mult, inaintea listarii Fondului Proprietatea pe piata reglementata, este necesar sa fie clar stipulata natura juridica a Fondului Proprietatea, si anume aceea de organism de plasament colectiv de tipul AOPC (alt organism de plasament colectiv, de tip special), modul de calculare a capitalului social initial si de corectare a eventualelor diferente rezultate din aplicarea metodei reglementate, corelatia intre capitalul social initial si procedura de acordare a titlurilor de despagubire, structura capitalului social initial al Fondului Proprietatea, modalitatea in care capitalul social al Fondului Proprietatea se va majora in viitor, precum si mecanismul si coeficientul de alocare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea catre persoanele despagubite si celelalte persoane indreptatite.

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 209/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul proprietatii, emisa dupa constituirea Fondului 'Proprietatea' S.A., s-a decis ca in schimbul participatiilor de 9,9 la suta din capitalul social al Casei de Economii si Consemnatiuni - CEC S.A. si respectiv 20 la suta din cel al S.C. Romtelecom S.A., Fondul 'Proprietatea' S.A. sa primeasca sumele aferente acestor participatii care provin din privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni - CEC S.A. si S.C. Romtelecom S.A., ceea ce a modificat varsamintele statului roman pentru actiunile emise.

Prin urmare, se impune clarificarea modului de completare a varsamintelor pentru actiunile subscrise de statul roman la Fondul Proprietatea si ramase neplatite. Proiectul de act normativ prevede ca problema acordarii dreptului organului de administrare al Fondului Proprietatea de a administra provizoriu portofoliul Fondului Proprietatea, trebuie realizata de urgenta, pentru a permite protejarea situatiei economico-financiare a Fondului Proprietatea si cel putin mentinerea valorii activelor care i-au fost transmise.

In plus, se considera necesara clarificarea unor aspecte precum modul de rotunjire a valorilor despagubirilor sau a categoriilor de societati din portofoliul Fondului Proprietatea care au obligatia de a face diligente in vederea listarii si a faptului ca listarea acestora nu conditioneaza listarea actiunilor Fondului Proprietatea, stabilirea unor parghii de preluare a participatiilor si a recunoasterii drepturilor patrimoniale si nepatrimoniale aferente calitatii de actionar a Fondului Proprietatea, in unele societati/companii comerciale/nationale, acordarea explicita a competentei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare de a emite, in aplicarea titlului VII al legii, legislatia secundara necesara bunei functionari a Fondului Proprietatea pe piata de capital protejarea Fondului Proprietatea in calitatea sa de actionar minoritar in societati/companii comerciale/nationale, protectia intereselor Fondului Proprietatea in societatile si companiile nationale detinute impreuna cu statul roman, guvernate anterior de un regim juridic derogatoriu de la dreptul comun societar.

O modificare semnificativa vizeaza introducerea dreptului persoanelor despagubite de a obtine despagubiri in numerar, in limita echivalentului in lei a sumei de 200.000 euro. Consideram oportun acest amendament datorita existentei interesului sporit din partea a numeroase persoane, in special a celor a caror despagubiri sunt relativ reduse, de a primi despagubiri in numerar.

Actul normativ propus contine o serie de norme interpretative ale textului initial al Legii nr. 297/2005, in vederea clarificarii sau pentru confirmarea solutiilor juridice si interpretarilor utilizate anterior, fundamentate pe principiile generale de drept si normele de drept comun (comercial si civil). In consecinta, s-a creat o necorelare intre realitatea legala conform careia Fondul Proprietatea este proprietarul de drept al actiunilor aportate de statul roman si regulile contabile si de evaluare conform carora un activ se afla in proprietatea unui agent economic numai in masura in care acesta poate dispune de respectivul activ.

Din cauza acestor probleme, procesul de evaluare a Fondului Proprietate care sa permita inregistrarea acestuia la CNVM si ulterior admiterea actiunilor Fondului Proprietatea pe piata reglementata administrata de BVB nu a putut sa se desfasoare, determinand intarzieri substantiale ale procesului de admitere la tranzactionare.

In nota de fundamentare se precizeaza ca, avand in vedere dimensiunea Fondului Proprietatea, numarul ridicat al societatilor in care acesta este actionar, procesul de evaluare a Fondului Proprietatea poate dura 4-5 luni, astfel ca orice intarziere in adoptarea prezentului proiect de ordonanta de urgenta se va reflecta direct asupra duratei de finalizare a procedurii de admitere a Fondului Proprietatea pe piata reglementata administrata de BVB.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)