Noii furnizori de telefonie fixa ochesc marile orase

Miercuri, 14 Septembrie 2005, ora 01:56
954 citiri

Pe piata de telefonie, aglomeratia a devenit destul de mare. Operatorii alternativi au reusit sa atraga o parte dintre clientii principalului jucator, Romtelecom. Acestia s-au concentrat pe zona urbana.Monopolul de pe piata de telefonie fixa a luat sfirsit la 1 ianuarie 2003, cind s-a luat decizia liberalizarii acesteia. In perioada urmatoare au aparut si primii furnizori alternativi. Numarul acestora a crescut de la an la an. Conform celor mai recente date ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, la sfirsitul anului 2004, 19 operatori ofereau servicii de apeluri locale si nationale. Posibilitatea de a efectua apeluri din reteaua de telefonie fixa catre telefoanele mobile o ofereau 17 furnizori. Cele mai atractive s-au dovedit a fi apelurile internationale: nu mai putin de 47 de operatori s-au orientat catre acestea. Si numarul de minute vorbite in aceste retele a evoluat spectaculos.

Tinta clara

Mediul rural nu pare sa se bucure, cel putin deocamdata, de atentia concurentilor Romtelecom. Acestia se orienteaza catre orase, unde sint mai multi locuitori, astfel incit cheltuielile pentru construirea, extinderea si modernizarea retelei sint mai mici si se amortizeaza mai repede. De asemenea, in mediul urban sint persoane cu venituri mai mari. Abonatii providerilor de Internet care ofera si servicii de telefonie reprezinta un procent insemnat din numarul celor care au optat pentru furnizorii alternativi. Acestia au fost atrasi in primul rind de tarifele mici. Aici intra in discutie avantajul pe care il au operatorii din aceasta categorie: prin aceeasi retea ofera si Internet, si telefonie, astfel incit costurile sint mai mici. Si tarifele scazute pentru apelurile internationale au contat in alegerea furnizorului. Pe scurt, putem spune ca romanul care s-a orientat catre operatorii alternativi locuieste in mediul urban, cauta tarife mai mici si vorbeste mai mult in retelele fixe si in strainatate. De asemenea, asa cum am mai spus, multi dintre clientii furnizorilor alternativi de telefonie fixa au si conexiune la Internet prin aceeasi firma. Produsele noilor operatori s-au dovedit atractive si pentru companii.

Cota in crestere

Prezenta furnizorilor alternativi se face deja simtita pe piata. A"In 2004, traficul realizat de furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa reprezenta 2,92% din traficul total de voce, ofertele alternative avind un impact mai mare asupra pietei apelurilor internationale la puncte fixe. Astfel, la sfirsitul anului 2004, cota de piata inregistrata de catre furnizorii alternativi pe acest segment de piata era de 38,70%A", spune Dan Georgescu, presedintele ANRC. Faptul ca operatorii alternativi si-au consolidat pozitia pe piata se observa si din traficul originat in retele publice de telefonie fixa catre alte retele publice de telefonie fixa, care a crescut de aproximativ 12 ori in 2004, fata de 2003. Cum nivelul de raspindire a telefoniei fixe este destul de scazut in Romania, este de asteptat ca si alti operatori sa incerce sa intre in aceasta competitie. A

Cotidianul