Noul val de privatizari renaste capitalismul

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 09:13
1359 citiri
Noul val de privatizari renaste capitalismul

70 de miliarde de ruble (1,61 miliarde de euro) este miza guvernului rus pentru privatizarile din 2010 . Lista cuprinde 250 de societati federale de stat, pentru care au fost deja demarate procedurile. La acestea se adauga pachetele de actiuni detinute de stat la alte 462 de companii aflate intr-o situatie financiara dificila, dar cu o valoare de piata inalta.

Ministrul economiei, Elvira Nabiullina, exclude din oferta anului viitor companii precum Rosneft, Aeroflot, RJD, Sberbank, VTB Bank si Gazpromneft. Totusi, analistii internationali se asteapta la vanzarea a 75% din actiunile statului la Rosneft.

Pe lista se regasesc 20% din compania navala Sovcomflot, 13,1% din gigantul din asigurari Rosgosstrah, o parte din Rosagroleasing, aeroporturi, porturi maritime.

Vor mai fi vandute peste 40 de cladiri din Sankt Petersburg, printre care 10 monumente istorice. In cele mai multe cazuri este vorba de vanzarea pachetelor minoritare.

O astfel de masura a fost anuntata in vara si de guvernul Boc.

Mai mult, chiar a fost inclusa in programul de masuri anticriza adoptat in august de executiv. Insa pana in prezent nu a fost facut niciun demers in acest scop.

Totodata, fostul sef al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Mircea Ursache ne-a spus ca el a initiat un proiect de lege pentru infiintarea unui fond suveran de investitii, similar celui francez, care sa fie tranzactionat la Bursa.

Intrebat daca nu ar fi necesara vanzarea pachetelor minoritare de actiuni detinute de stat la companii precum Petrom, Distrigaz sau Romtelecom, Ursache ne-a precizat ca nu s-a ajuns la astfel de discutii, dar daca se intentioneaza, cel mai transparent ar fi sa se faca prin intermediul Bursei.

Spre exemplu, daca pachetul de 20% detinut la Petrom ar fi vandut pe Bursa, la pretul de ieri, de 0,281 lei/titlu, statul ar obtine 765 de milioane de euro.

#capitalism, #privatizari, #miliarde, #ruble, #dolari , #stiri Romtelecom