Romtelecom a lansat serviciile de televiziune prin internet (IPTV) in zece orase

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 16:47
3379 citiri
Romtelecom a lansat serviciile de televiziune prin internet (IPTV) in zece orase

Romtelecom a lansat in zece orase serviciul de televiziune prin internet (IPTV) Dolce Interactiv, disponibil clientilor care dispun de o linie de telefonie fixa si o conexiune la internet in banda larga cu o viteza de transfer de minim 8 Mbps (megabiti pe secunda).

IPTV permite clientilor sa controleze si administreze mai bine continutul TV, prin selectarea si inregistrarea programelor de care sunt interesati. Serviciul de televiziune este livrat pe internet, prin reteaua unui operator, pe baza de abonament, precizeaza Mediafax.

"Pana acum, televiziunea era un serviciu prin care primeai ceea ce difuza operatorul, furnizorul de programe TV.

Astazi, IPTV ofera posibilitatea sa interactionezi mai mult cu serviciul pe care il doresti si sa il personalizezi asa cum iti place", a declarat directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis.

Dolce Interactiv a fost lansat luni in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Piatra Neamt, Sibiu, Braila, Ploiesti, Constanta si Bacau.

Acoperirea, precum si functionalitatile oferite utilizatorilor vor fi treptat extinse in viitor, se mai arata in comunicat.

Continutul TV la cerere va fi disponibil prin intermediul unei biblioteci, iar utilizatorul IPTV poate inregistra mai multe programe in acelasi timp pentru a le viziona ulterior.

Clientii Dolce Interactiv au la dispozitie un portal web prin care vor putea administra propria experienta TV.

Clientii care se aboneaza la Dolce Interactiv vor beneficia de oferta promotionala cu discount de 100% la abonament pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor si gratuitate pentru primul receptor fara hard disk.

Preturile pentru receptoarele suplimentare incep de la 99 euro, fara TVA.

Pentru a accesa toate functionalitatile serviciului este nevoie de un receptor cu hard disk, disponibil la preturi reduse cu 50%, respectiv 99,5 euro, fara TVA, pentru clientii Clicknet, noteaza Romtelecom in comunicat.

De asemenea, seful Romtelecom a spus atunci ca operatorul va fi prezent pe piata serviciilor de televiziune de inalta definitie (HD) in urmatoarele 12 luni, oferta comerciala urmand sa includa 8-10 canale TV.

Pe fondul declinului veniturilor din telefonia fixa, Romtelecom a inceput in 2003 un program de restructurare a activitatii, care a vizat, alaturi de reducerea numarului de salariati, investitii in infrastructura si extinderea portofoliului de servicii furnizate clientilor.

Astfel, Romtelecom a inceput sa furnizeze servicii de Internet in banda larga prin tehnologia ADSL in 2005, iar la finele anului 2006 a intrat pe segmentul televiziunii digitale prin satelit (DTH - Direct To Home), dupa lansarea serviciului Dolce. Compania avea, la finele lunii septembrie, 750.000 de clienti ai serviciilor de internet in banda larga si 831.000 de utilizatori pe segmentul televiziunii DTH.

Televiziunea IP permite vizualizarea unui numar mai mare de canale TV decat cele receptionate prin cablu TV (CATV) sau antene satelit (DTH), o calitate a imaginii si a sunetului superioare si accesarea unor functii precum vizualizarea in reluare a programelor TV din ultimele 24 de ore, ghid electronic al programelor, posibilitatea de a accesa jocuri online sau de a comanda vizualizarea unor anumite filme sau emisiuni TV contra unei taxe (Video on Demand).

Calitatea audio-video a serviciilor IPTV este dependenta de viteza de transfer a datelor, un program cu sunet de inalta definitie si sunet Dolby Digital neputand fi accesat, spre exemplu, printr-o conexiune prin telefonul fix, ci printr-o conexiune prin fibra optica sau alte tehnologii broadband.

Pentru a vizualiza pe televizor programele disponibile prin IPTV utilizatorii au nevoie si de un decodor, la fel ca in cazul antenelor prin satelit. 

#Dolce Interactiv, # televiziune, # internet, # viteza, # preturi, # abonament , #stiri Romtelecom