Romtelecom cere sa fie exceptata de la ingroparea firelor de comunicatii in subteran

Miercuri, 03 Septembrie 2008, ora 13:59
1653 citiri
Romtelecom cere sa fie exceptata de la ingroparea firelor de comunicatii in subteran

Romtelecom cere Primariei Capitalei, intr-o plangere, sa fie exceptata de la ingroparea firelor in subteran, asa cum prevede proiectul NetCity, pe motiv ca reteaua companiei este formata, in mare parte, din cabluri de cupru, care pot avea probleme de functionare sub pamant. Romtelecom spune ca hotararea Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) privind ingropare tuturor cablurilor aeriene in subteran se refera doar la cablurile optice. Pe de alta parte, compania de telecomunicatii spune ca proiectul NetCity prejudiciaza in mod grav Romtelecom, pentru ca se creeaza un monopol al firmei care administreaza proiectul, respectiv al companiei UTI - castigatoarea licitatiei organizate de municipalitate pentru acest proiect.


Argumentele din plangerea formulata de Romtelecom au fost prezentate in plenul CGMB, la sedinta de saptamana trecuta.


Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, la sfarsitul lunii mai, doua hotarari prin care obliga cablistii sa-si monteze cablurile in subteran, dupa ce o hotarare anterioara cu acelasi scop fusese anulata de Justitie.


Una dintre hotararile municipalitatii prevede ingroparea cablurilor aeriene "in spatii special amenajate". Desi hotararea nu mentioneaza explicit ingroparea cablurilor, spatiile "special amenajate" vor fi in subteran, deoarece asa prevede proiectul NetCity. CGMB a dat unda verde si hotararii de modificare a Planului Urbanistic General (PUG) al Capitalei, potrivit careia toate retelele tehnico-edilitare de pe domeniul public, adica si firele cablistilor, vor fi montate in pamant. Se interzice, astfel, ca retelele electrice, de iluminat public si de comunicatii electronice sa fie amplasate suprateran (la suprafata sau aeriana), pe fatadele cladirilor, pe stalpi, la balcoane, in pomi sau pe alte elemente de suprastructura.


"Edilii au modificat, printr-o hotarare, planul urbanistic general, ca sa ne oblige sa ingropam cablurile, pentru ca sa fie acoperiti in fata justitiei in incercarea de a schimba, pe calea atacului extraordinar, o hotarare definitiva a justitiei care anula tocmai aceasta obligativitate", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric.


Firmele de cablu care nu se vor conforma risca amenzi de pana la 5.000 lei si desfiintarea retelei.