Romtelecom nu a fost listata din cauza evolutiei financiare slbe

Vineri, 27 Aprilie 2007, ora 03:00
1028 citiri

Compania de telefonie Romtelecom nu a fost listata, pana in prezent, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), din cuza evolutiei financiare sub previziuniile efectuate la sfarsitul anului 2005, a declarat, joi, la The Money Channel, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy.Potrivit lui Nagy, din pricina evolutiei financiare sub asteptari a Romtelecom, actionarul majoritar al companiei, care are drept de veto in privinta listarii la Bursa, a spus "nu" intentiei de listare a actiunilor detinute de statul roman. Nagy a precizat ca urmeaza ca oportunitatea listarii sa fie realizata la sfarsitul anului 2007, in functie de viitoarea evolutie financiara a companiei.

Ministrul comunicatiilor a explicat ca in contractul de privatizare al Romtelecom este prevazuta o clauza ce face imposibila listarea la Bursa a unui pachet de actiuni mai mare de 7% din portofoliul companiei fara acordul actionarului majoritar. "Ori, un pachet de sub 7%, evident, nu reprezinta interes pe Bursa", a adaugat Nagy.

Zsolt Nagy a tinut sa sublinieze faptul ca intentia de listarea pe bursa este reala, dar acest lucru nu reprezinta "un scop in sine, este doar un mijloc pentru a aduce beneficii atat statului, cat si companiei".

Profitul net al Romtelecom a scazut, anul trecut, cu 34,9% din cauza castigurilor financiare mai reduse, consolidarii pierderilor Cosmote din care detine 30% si a impozitelor mai mari, a comunicat la sfarsitul lunii martie operatorul de telefonie.

Romtelecom a afisat pe anul trecut un profit net de 55,2 milioane de euro, in scadere fata de 84,9 milioane de euro inregistrate in 2005. Veniturile Romtelecom au fost de 894,8 milioane euro la sfarsitul anului 2006, mai mici cu 3,8% decat cele de 929,7 milioane euro inregistrate in anul anterior.

Indicatorul profitabilitatii companiei EBITDA a ramas, in cifre absolute, la aproximativ acelasi nivel ca in anul anterior, atingand 338,3 milioane euro in comparatie cu 341,5 milioane euro in 2005.

In cota procentuala acest indicator s-a imbunatatit de la 36,7%, in 2005, la 37,8%, in 2006. Nivelul de profitabilitate pentru doi ani consecutivi a fost posibil, in principal, prin eforturile companiei de a mentine costurile sub control.

Liniile de telefonie fixa au atins, anul trecut, un numar de aproximativ 3,4 milioane, in scadere fata de 2005, cand Romtelecom avea aproximativ 3,9 milioane. In paralel, serviciile de date (ADSL, VPN, alte servicii de banda larga) au inregistrat cresteri semnificative, de peste 145%, in al patrulea trimestru al anului 2006 fata de aceeasi perioada a anului anterior.