Actiunile Gabriel Resources cresc cu 23%, dupa ce in doua zile au pierdut 56% din valoare

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:42
1289 citiri
Actiunile Gabriel Resources cresc cu 23%, dupa ce in doua zile au pierdut 56% din valoare

Actiunile Gabriel Resources au inregistrat miercuri o crestere de pana la 23% in primele ore de tranzactii pe bursa din Canada, dupa ce cotatia s-a prabusit cu 56% pe parcursul primelor doua zile ale saptamanii.

Titlurile au scazut luni cu 54%, de la 1,47 dolari canadieni (inchiderea din sedinta de vineri) la 68 de centi. Actiunile au inchis marti la 65 de centi, cu 4,4% mai putin decat in ziua precedenta, desi pe parcursul sedintei declinul a ajuns pana la 22%.

Compania si-a revenit miercuri pe bursa de la Toronto, inregistrand o crestere de pana la 23,1%, la 80 de centi.

Actiunile Gabriel s-au prabusit luni, dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera. In prima parte a sedintei de luni, titlurile companiei erau in picaj cu aproximativ 70%.

Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.

Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.

Directorul general al companiei, Jonathan Henry, a declarat intr-un interviu publicat marti deThe Globe and Mail ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana.

"In cazul in care Camera Deputatilor respinge proiectul, vom continua notificarea oficiala de incepere a litigiului pentru incalcari multiple ale tratatelor internationale de investitii, pentru a obtine pana la 4 miliarde de dolari SUA", a spus Henry.

#actiuni Gabriel Resources, #rosia montana gold corporation, #minerit aur Rosia Montana, #Gabriel Resources Bursa Toronto , #Gabriel Resources