Gabriel Resources vs. Romania. Actiunile cresc brusc dupa anuntul companiei

Joi, 23 Iulie 2015, ora 10:35
10541 citiri
Gabriel Resources vs. Romania. Actiunile cresc brusc dupa anuntul companiei
Foto: Wikimedia

Dupa 12 luni de depreciere constanta, actiunile companiei Gabriel Resources au inregistat, miercuri, o crestere a pretului de 5,2 procente pe Bursa din Toronto.

Revenirea la un pret de 40,5 dolari pare sa fi fost declansata de anuntul facut de companie in ceea ce priveste continuarea disputei cu autoritatile romane pe tema proiectului Rosia Montana, arata Bloomberg.

Arbitraj international

Marti, 21 iulie, canadienii au declarat oficial ca se vad nevoiti sa recurga la arbitrajul expertilor Bancii Mondiale din cadrul Centrului International pentru Solutionarea Disputelor de Investitii.

Gabriel Resources inregistreaza deja un deceniu de cand incearca sa deschida in Romania cea mai mare exploatare de aur din Europa, la Rosia Montana.

De fiecare data, proiectul a fost blocat de indecizia actorilor politici si de protestele societatii civile care acuza pericolul reprezentat de exploatarea minereului cu cianuri si distrugerea unor situri istorice din zona.

In comunicatul de presa al firmei canadiene, reprezentantii Gabriel Resources acuza autoritatile de la Bucuresti de "blocarea si impiedicarea punerii in practica a proiectului fara un proces echitabil si fara despagubire".

"In lumina aparentului si dezamagitorului refuz al autoritatilor de se implica in acest caz, compania noastra se vede sa recurga la masura arbitrajului international", a explicat directorul executiv Jonathan Henry, refuzand sa comenteze alte aspecte ale controversatului proiect de investitii.

Despagubiri de 4 miliarde de dolari

In 2013, Gariel Resources ameninta statul roman cu solicitarea unor despagubiri de 4 miliarde de dolari in cazul in care Parlamentul dadea un vot negativ proiectului de exploatare a aurului si argintului in mina de la Rosia Montana.

La sfarsitul acelui an, proiectul de lege care ar fi permis companiei canadiene sa demareze proiectul fara alte oprelisti a fost respins de majoritatea parlamentarilor.

"Executivul si-a facut datoria sa trimita proiectul legislativ in dezbaterea parlamentului", a explicat Corneliu Calota, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Oficialii de la Bucuresti sustin ca nu au primit nicio instiintare de la Gabriel Resources sau de la Banca Mondiala pentru demararea procedurii de arbitraj international in acest caz.

2013 a fost un an in care activistii de mediu din toata tara au organizat ample miscari de protest impotriva unor proiecte controversate de exploatare a zacamintelor din subsol.

Printre acestea s-au numarat exploatarea miniera aurifera de la Rosia Montana si sondajele Chevron pentru zacaminte de sist din zona Moldovei.

Initiativa de modificare a legii mineritului a agitat si mai mult apele in politica si in societatea civila, fiind perceputa ca o favoare facuta acestor investitori.

Activistii de mediu din tara noastra contesta varianta exploatarii aurului cu cianuri, dupa ce un accident de mediu petrecut in 2000 in nord-vestul Romaniei a dus la contaminarea apelor raului Tisa si a Dunarii cu reziduuri toxice de la exploatarile miniere din zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiect rosia montana, #arbitraj international Rosia Montana, #despagubiri Rosia Montana , #Gabriel Resources