Rosia Montana, New York. Protest impotriva proiectului, la casa miliardarului John Paulson

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 15:11
1829 citiri
Rosia Montana, New York. Protest impotriva proiectului, la casa miliardarului John Paulson

Cativa romani se aduna de sapte saptamani in fiecare duminica in fata casei din New York a miliardarului John Paulson, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din SUA, pentru a-i cere sa isi retraga investitiile din compania canadiana Gabriel Resources, relateaza New York Magazine.

Protestatarii, imigranti romani, s-au adunat in fata casei lui Paulson pentru a saptea duminica pentru a-i cere miliardarului sa isi retraga investitiile din compania canadiana Gabriel Resources, care de 14 ani incearca sa obtina acordul Guvernului roman pentru deschiderea celei mai mari mine de aur in aer liber din Europa in pitoreasca localitate Rosia Montana, relateaza saptamanalul in editia electronica de joi.

Paulson si-a atras nemultumirea protestatarilor deoarece este cel mai mare sustinator financiar al Gabriel, cu o participatie de 16 la suta. Ulterior, protestatarii au descoperit ca sotia sa, Jenny Zaharia, este romanca. "Aceasta a fost o alta palma peste fetele noastre, ca sa spun asa", afirma Simona, terapeut educational care lucreaza cu copii cu nevoi speciale si este prezenta in mod regulat la protestele de duminica.

Grupul de manifestanti este suparat ca nu au venit mai multi romani din New York, in timp ce zeci de mii de persoane se reunesc pe strazile oraselor din Romania de la sfarsitul lui septembrie, in demonstratii cu care tara nu s-a mai confruntat de la revolutia din 1989.

Paulson s-a oferit sa aiba o intalnire cu protestatarii in biroul sau, atunci cand acestia au pichetat pentru prima data casa lui, la 29 septembrie, dar grupul a optat in schimb pentru corespondenta scrisa. O femeie, Dorina Maxwell, fosta acrobata la circul roman de stat care a fugit din tara in 1984, s-a intalnit cu Paulson, dar la solicitarea celorlalti protestatari i-a spus ca se reprezinta doar pe sine.

"Credem ca mina de la Rosia Montana va fi in conformitate cu normele UE si este similara altor mine care opereaza in siguranta folosind aceeasi tehnologie si substante chimice in multe parti ale lumii", a declarat Paulson intr-un comunicat.

Desi au declarat politiei ca nu vor ajunge inainte de ora 11.00, primii protestatari si-au facut apartia duminica dimineata inainte de ora 10.00, suficient de devreme pentru a-l prinde pe Paulson venind acasa dupa o tura de alergare matinala, o sursa de multumire pentru protestatari, care stiu acum sigur ca este acasa si ca il deranjeaza.

Aceasta nu este pentru prima data cand casa lui Paulson este pichetata. In toamna lui 2011, casa lui a fost vizata de protestatarii din cadrul miscarii Occupy Wall Street. Simona a subliniat insa diferentele dintre grupul ei si cel al Occupy. "Noi avem cu totii diplome de master, doctorate", afirma ea. Fata care a infiintat grupul, Anda Lupse, este inginer aerospatial, de exemplu. "Noi nu suntem Occupy Wall Street, desi eu simpatizez cu cauza respectiva", sustine Simona.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#protest Rosia Montana, #Paulson Rosia Montana, #Rosia Montana New York , #Gabriel Resources