Rosia Montana. Canadienii ameninta grav Romania si cer pana la 4 miliarde de dolari

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 15:32
1774 citiri
Rosia Montana. Canadienii ameninta grav Romania si cer pana la 4 miliarde de dolari

Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat, miercuri, ca firma canadiana va da in judecata Guvernul roman, cerandu-i miliarde de dolari, in cazul in care, saptamana viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capat proiectului minier de la Rosia Montana, transmite publicatia The Globe and Mail.

"In cazul in care Camera inferioara respinge proiectul, vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, in valoare de pana la patru miliarde de dolari", a declarat Jonathan Henry.

"Avem un caz solid si vom face in asa fel incat eforturile Romaniei de a atrage investitii straine sa aiba de suferit", a adaugat directorul Gabriel Resources.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor. Declaratiile premierului au provocat o cadere cu 53% a actiunilor Gabriel Resources, care au inchis sedinta de tranzactionare de marti la valoarea de 65 de centi canadieni, in conditiile in care, in 2011, se tranzactionau la opt dolari.

Henry ar putea demisiona daca va fi demarat un proces

Jonathan Henry, care s-a alaturat Gabriel Resources in urma cu trei ani, a mai spus ca, in cazul in care va fi lansata o actiune juridica impotriva Guvernului roman, ia in calcul sa demisioneze.

"Eu sunt un director general care se ocupa de minerit, nu de procese", a spus Jonathan Henry.

Guvernul a adoptat, pe 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana. Proiectul de act normativ prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/, va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al companiei.

Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga, astfel, la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte proiecte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza sa dezvolte la Rosia Montana cea mai moderna mina din Romania, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, actionari fiind compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31%, si Gabriel Resources - cu 80,69%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proces Rosia Montana, #despagubiri Rosia Montana, #amenintari Gabriel Resources, #minerit aur Rosia Montana , #Gabriel Resources