ANRM: La Rosia Montana nu exista alte elemente pentru a fi exploatate

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:36
1967 citiri
ANRM: La Rosia Montana nu exista alte elemente pentru a fi exploatate

Toate elementele existente la ora actuala la Rosia Montana, in afara de aur si argint, sunt sub gradul de a fi exploatate, a afirmat, marti, dupa sedinta Comisiei Speciale pentru proiectul minier din Muntii Apuseni, Gheorghe Dutu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

"In urma analizelor care s-au facut pana in prezent in laboratoare autorizate, a rezultat faptul ca nu sunt alte elemente chimice care ar putea, la ora actuala, sa fie exploatate la Rosia Montana. Nu putem discuta in procente despre ce posibilitate ar fi sa fie descoperite si alte elemente pentru a fi exploatate acolo. S-au facut teste de fezabilitate, in laboratoare internationale acreditate, auditate. Deci, elementele care exista la ora actuala in zona sunt sub gradul de a fi exploatate", a mentionat Dutu.

Oficialul ANRM a mentionat, marti, in Comisia Speciala, ca produsul final minier ce va iesi in urma exploatarii de la Rosia Montana va contine 17% aur si 83% argint, conform legislatiei si acordului incheiat cu investitorul.

Parlamentarii comisiei speciale pentru Rosia Montana s-au reunit, marti, pentru a discuta despre investitia pe care canadienii de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vor sa o deruleze intr-un proiect de extractie a aurului.

Incepand de miercuri, timp de doua zile, membrii comisiei se vor deplasa la Rosia Montana, unde vor sta de vorba cu reprezentanti ai minerilor, ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, ai ONG-urilor si autoritatilor.

Parlamentarii au termen sa incheie raportul cu privire la exploatarea miniera pana pe 20 octombrie, prima camera sesizata fiind Senatul.

Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al companiei. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga, astfel, la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte proiecte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

La jumatatea lunii septembrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara ca valoarea garantiei de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, in contul statului roman pentru proiectul de la Rosia Montana este de 146 milioane de dolari, la care se adauga o garantie suplimentara, in caz de accident ecologic, in valoare de 25 milioane dolari, in fiecare an.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.

Compania urmeaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.

#exploatare aur rosia montana, #ANRM minereu Rosia Montana, #analize minerale Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana