Basescu: Proiectul Rosia Montana, viabil din punct de vedere al pretului aurului

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 11:10
2483 citiri
Basescu: Proiectul Rosia Montana, viabil din punct de vedere al pretului aurului
Foto: ziuanews.ro

Proiectul Rosia Montana nu genereaza locuri de munca astfel incat sa se simta in economie, insa este viabil din punct de vedere al pretului aurului, sustine Presedintele Romaniei, Traian Basescu.

"Sunt un adept fara rezerve al relansarii acestei industrii, de extragere de metale pretioase. Daca m-as pronunta, 70 la suta dintre clasa politica ar fi impotriva", a declarat acesta.

El sustine ca fenomenul Rosia Montana a generat doua abordari, anume locurile de munca si utilizarea cianurii, ambele mincinoase, deoarece "marele adevar nu este acesta".

"Proiectul nu creeaza locuri de munca ca sa se simta in economie, nu e de neglijat ca va ajuta comunitatea locala insa, pe de alta parte, partea cu cianurile nu e adevarata, daca exista un reactiv care se ditruge usor, atunci el este cianura. Dincolo de nivelul de concentratie a cianurilor in lacul de colectare proiectat, substanta este distrusa de razele soarelui, de radiatiile ultraviolete, in cea mai mare parte", a punctat Traian Basescu.

"Mai exista o minciuna: ca ne pleaca aurul din tara. Nu pleaca niciun gram de aur. Daca este ceva ce ne dauneaza enorm e minciuna guvernamentala. Stiu in ce stadiu era negocierea in timpul guvernului Boc si Ungureanu. In planul de negociere erau alte conditii: 1. Ceea ce rezulta din procesarea minereului de la Rosia Montana, se proceseaza pana la final in Romania si 2. Dreptul prioritar de achizitie al BNR. Aceste elemente trebuiau continuate in negociere", puncteaza Traian Basescu.

Ce nu s-a discutat cu cei de la Gold Corporation

Cu toate acestea, desi cianurile nu ar fi o problema atat de mare pentru romani, exista o alta problema care ii va afecta pe romani, faptul ca guvernul actual nu a negociat ca aurul sa fie procesat in Romania si BNR sa aiba drept prioritar de achizitie.

"Ce nu s-a discutat cu cei de la Gold Corporation: procesarea integrala a aliajului care este din aur si argint din Romania si dreptul BNR de a fi primul cumparator", a declarat seful statului, invitat la Pro tv.

Luam redeventa, dar nu contribuim la investitie

In ceea ce priveste exploatarea aurului romanesc, "rentabilitatea proiectului nu este problema noastra. Luam redeventa, dar nu contribuim la investitie. Nu noi ne asumam riscul investitiei. Aici discutam despre niste fonduri de investitii, care sunt dispuse sa investeasca pentru a obtine profit", mai spune acesta.

Pe vremea guvernarii Boc si Ungureanu, se discuta cresterea redeventei la 6%, sustine Presedintele.

"Nu stiu de ce guvernul Ponta s-a grabit, pentru ca mai era de negociat ca ce rezulta din exploatare se proceseaza in Romania si dreptul prioritar de achizitie al BNR. Daca RMGC este investitor cinstit, nu vad ce l-ar deranja", a continuat acesta.

Aurul este necesar pentru a ne proteja tara

Ulterior, el a spus ca a cautat pe Google datele referitoare la rezervele de aur ale mai multor tari, mentionand ca in SUA sunt 8.133 tone, adica 26 de grame pe cap de locuitor, Portugalia: 36 grame pe cap de locuitor, Grecia: 12 grame pe cap de locuitor, Olanda: 36 grame pe cap de locuitor, Austria, 32, iar in Romania - 4 grame pe cap de locuitor.

In aceste conditii, el sustine ca aurul este necesar pentru a ne proteja tara in conditii de criza.

"Am obligatia sa judec ca un om care vrea sa-si puna tara in siguranta. Care este cea mai sigura solutie pentru mine? Daca-l cumpar de pe piata interna, fac emisiune", a spus Basescu.

"Cred ca BNR face anual emisiuni pentru 6,7 miliarde de euro. Daca spre exemplu am exploata Rosia Montana, productia ar fi de circa 1 miliard de euro emisiune", a adaugat presedintele.

O.D.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#basescu rosia montana, #pret aur Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana