Croitoru: Romania risca inflatie, daca BNR ar cumpara aur de la Rosia Montana

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 14:40
2067 citiri
Croitoru: Romania risca inflatie, daca BNR ar cumpara aur de la Rosia Montana

onsilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, a declarat vineri ca daca Banca Centrala ar cumpara aur de la Rosia Montana, institutia ar trebui sa "aresteze banii care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie".

"Prin lege BNR este obligata sa asigure stabilitatea preturilor, sa promoveze o politica monetara care sa duca la stabilitatea preturilor. Decizia de cumparare a aurului va fi subordonata acestui criteriu. Cantitatile de aur pe care le va cumpara Romania nu raman fara efecte in ceea ce priveste cantitatea de bani din economie si atunci Banca Nationala este obligata, daca vrea sa respecte stabilitatea preturilor (...), va trebui sa sterilizeze.

Deci, in afara faptului ca exista un pret de cumparare, BNR va efectua si cheltuieli, care uneori pot fi serioase, in ceea ce priveste sterilizarea acestor cumparari. Intr-o exprimare mai plastica, arestarea banilor care se creeaza odata cu aceasta cantitate de aur, pentru a nu produce inflatie", a declarat Lucian Croitoru la masa rotunda organizata de comisia speciala parlamentara.

Potrivit acestuia, in lume, costurile de tranzactie, de transport al aurului nu costa mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpara din orice loc.

"O decizie cu fundament de cumparare a aurului se refera la pret. BNR are intotdeauna in vedere rationalitate economica si un pret mai mic este intotdeauna mai avantajos. BNR a stopat cumpararea de aur in anul 2000 si printre diverse motive a fost si acela legat de pret. Cu un an inainte (in 1999 - n.r.) s-a introdus TVA de 19% pentru tranzactiile cu aur si acest lucru a facut aurul prea scump. O decizie de cumparare de aur are la baza si raportul dintre pretul intern si cel international al aurului. Se estimeaza ca se vor produce 300 de tone de aur in decenii (la Rosia Montana - n.r.), nu intr-un an-doi. Anual vor fi produse 10 tone de aur.

La pretul actual ar insemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Aceasta tranzactie pentru BNR nu este o tranzactie iesita din comun. BNR face operatii de acest ordin destul de des. Achizitionarea de 10 tone de aur pe an de catre BNR ar insemna o crestere in primul an, daca ar cumpara 10 tone, de 10%, pentru ca noi avem 103 tone fizice (103,7 tone n.r.) astazi in proprietatea statului roman. O crestere de 10%, de asemenea, nu este o crestere iesita din comun. Bineinteles ca, cumparari, in aceeasi cantitate, ulterior incep sa devina un procent din ce in ce mai mic", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Acesta a precizat ca intre 1990 si 2000 BNR a cumparat 37,3 tone de aur fin.

"Astazi avem o pondere a aurului de aproximativ 10% (n.r din rezerve) si au fost ani cand BNR a avut si 21% ponderea aurului in totalul rezervei. Ce spun aceste cifre? Ca este ceva loc de cumparare din moment ce noi am avut si consideram ca este optima aceasta proportie intre 10 si 20 la suta. Exista ceva loc pentru cumpararea de aur. Trebuie tinut cont ca este optim ca rezerva valutara a BNR sa acopere cam sase luni de importuri de bunuri si servicii", a explicat Croitoru.

De asemenea, el a mai spus ca aceste cumparari de aur ale BNR, daca vor fi, trebuie sa fie facute in cantitati care sa nu deterioreze proportiile mentionate.

#BNR aur Rosia Montana, #Croitoru BNR Rosia Montana, #inflatie aur Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana