Directorul RMGC: Pana astazi, investitia totala in patrimoniul de la Rosia Montana e de 30 milioane dolari

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 15:02
1856 citiri
Directorul RMGC: Pana astazi, investitia totala in patrimoniul de la Rosia Montana e de 30 milioane dolari
Sursa foto: Adevarul.ro

Directorul general al RMGC, Dragos Tanase, a afirmat joi ca pana in prezent compania a investit in patrimoniul de la Rosia Montana 30 milioane de dolari, iar noul acord prevede sa mai investeasca 70 milioane de dolari, sustinand ca toate obiectivele principale de patrimoniu sunt in afara exploatarii.

"Pana astazi, investitia totala in patrimoniu este de 30 milioane de dolari. Prin noul acord ne propunem sa mai investim inca 70 de milioane de dolari doar in Rosia Montana. La Rosia Montana am adus o contributie la patrimoniul national undeva la 30 milioane de dolari", a spus Tanase, la comisia parlamentara pentru Rosia Montana.

El a aratat ca programul de cercetare a patrimoniului de la Rosia Montana a fost cu siguranta cel mai important program de cercetare al patrimoniului din istoria Romaniei finantat privat, pentru ca la Rosia Montana au fost 380 de cercetatori care au luat fiecare aspect de patrimoniu din zona si l-au analizat.

"Am avut opt muzee implicate sub coordonarea Muzeului National de Istorie din Bucuresti, am avut sase universitati implicate, sase institute de cercetare, trei centre de cercetare, tot programul a fost auditat in nenumarate randuri de oameni specializati in acest domeniu.

Rezultatele sunt fara precedent: am cercetat 13 situri arheologice, 1.400 de morminte, am inventariat 1.500 de obiecte, 140 kilometri de galerie, din care am gasit fragmente de galerii romane insumate astazi la 7 kilometri, am reusit sa reabilitam 20 de case in centrul istoric, ne propunem sa reabilita integral centrul istoric Rosia Montana, am amenajat o expozitie si am publicat sau sunt in curs de publicare toate aceste cercetari", a spus Tanase.

El a adaugat ca toate obiectivele principale de patrimoniu sunt in afara exploatarii miniere si ca centrul istoric este cuprins intr-un plan complex de reabilitare.

Tanase le-a prezentat membrilor comisiei imagini cu cladirile restaurate, galeriile romane, centrul istoric, aratand ca a fost reabilitata toata zona istorica protejata.

Tanase a aratat ca relocarea familiilor din zona se face in conditii moderne, precizand ca majoritatea familiilor s-au mutat in apropierea zonei de exploatare asteptand proiectul minier pentru a avea un loc de munca si doar 125 de familii s-au mutat in Alba Iulia.

#Dragos Tanase director RMGC, #investitii RMGC Rosia Montana, #patrimoniu cultural Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana