Editorial Mircea Cosea. Rosia Montana, intre o mineriada induiosatoare si un quartet de Bach

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 08:02
6705 citiri
Editorial Mircea Cosea. Rosia Montana, intre o mineriada induiosatoare si un quartet de Bach
Mircea Cosea, analist economic

Ultimile zile au adus elemente suplimentare problemei ridicatre in jurul contractului de exploatare a resurselor de la Rosia Montana. Din nefericire, nu sunt elemente de natura tehnica sau economica apte de a clarifica situatia mediului si a redeventei ci de natura politica.

Dupa parerea mea, ceea ce putea fi mai rau s-a intamplat. Rosia Montana a devenit un subiect eminamente politic, oportunitate sau poate chiar pretext de a reaseza raporturile politice in cadrul aliantei de la guvernare.

Nimic nu poate fi mai daunator ratiunii economice decat interesul electoral/politic. Suntem in situatia in care ratiunea unui proiect economic de interes national poate fi negata de ratiunea unui interes politic, in care ratiunea unui interes national poate fi negata de ratiunea unui interes de grup.

Mina versus strada

Un proiect de importanta Rosiei Montana, a carui eficienta dar si pericol inca nu ne sunt clare este "discutat" in relicvele galeriilor romane sau in piata publica. Pe de o parte, suntem martorii unei mineriade duioase si galante, iar pe de alta parte, suntem martorii unor adunari populare care au inlocuit violenta si actele de vandalism specifice strazii, cu audieri de muzica de Bach.

Concert in cadrul protestelor fata de exploatarea de la Rosia Montana, din 10 septembrie

Premierul Victor Ponta "scoate" din subteran cei vreo treizeci de minerii protestatari promitandu-le ca "se ca rezolva", iar protestatarilor le dau lacrimile in bratele sotiilor blonde cu manicura perfecta, care isi privesc sotii ca pe veteranii eroi ai marelui razboi pentru apararea patriei. Scena este induiosatoare, mai ales cand aflam ca s-a obtinut o mare victorie, aceea ca taticii vor putea insoti copilasii a doua zi la deschiderea anului scolar. S-a creat impresia unui happy end al unei telenovele mexicane.

Unul dintre minerii baricadati in subteran, care au incetat greva

Demonstratiile de strada sunt din ce in ce mai ample si mai hotarate, demonstrand o importanta constientizare a responsabilitatii pentru soarta tarii, dar nimeni dintre liderii nostri politici nu par a fi observat acest fenomen. Domnul prim-ministru nu s-a deplasat acolo, macar pentru muzica lui Bach, si nici domnul presedinte al Senatului nu doreste sa "discute legile in strada".

Intrebarea este: daca nu in strada, atunci unde? Oare trebuie si manifestantii sa-si puna impecabile casti albe de protectie si daca nu au galerii antice de mina in Bucuresti, sa se refugieze la metrou?

O alta intrebare: sunt protestatarii de la Rosia Montana singurii "tatici" din aceasta Romania unde "pita", de lipsa careia se plangeau sotiile acestora, lipseste de pe masa a milioane de familii care nu au sansa sa fie sub obladuirea lui "Gold Corporation"?

Inca o intrebare: de ce singura solutie de locuri de munca pe care o vede guvernul pentru "taticii" de la Rosia Montana este numai deschiderea exploatarii?

De ce nu exista solutii alternative prin politici proactive de dezvoltare a unor mestesuguri si indeletniciri locale, a unor servicii turistice sau industrii de prelucrare a laptelui si a fructelor etc.? De ce nu s-au elaborat programe de atragere a fondurilor europene in zona respectiva?

Parlamentul uber alles

S-a ajuns in situatia in care Parlamentul este deasupra tuturor (uber alles) si, prin comisia constituita, va trebui sa decida pro sau contra Rosia Montana.

Este Parlamentul actual al Romaniei capabil sa ia o astfel de decizie ?

Ar putea sa utilizeze analizele si rapoartele elaborate in ultimii zece ani de catre Academia Romana si alte institutii stiintifice de prestigiu din tara si din strainatate.

Probabil ca asa va face, dar convingerea mea este ca nu va decide in functie de aceste documente, ci in functie de interesele politice ale anului electoral. Lupta pentru electorat este cea care va inlocui lupta pe argumente stiintifice si ale interesului national. Scindarea pe care societatea romaneasca o sufera pe subiectul Rosia Montana este cheia de bolta a orientarii electorale, atat a PSD, cat si a PNL.

Analizele de bazin electoral si nu de oportunitate a exploatarii vor decide votul din Parlement. Cele doua partide vor exploata scindarea societatii in sensul pozitionarii politice, bazandu-si programele electorale pe DA sau NU, ceea ce ii va scuti de sarcina dificila a elaborarii unor programe complexe si coerente de dezvoltare si civilizare a tarii.

Concluzie

Rosia Montana a devenit in aceasta saptamana un program politico-electoral. Ca orice astfel de program, ea a fost scoasa din zona interesului national si introdusa in cea a interesului partinic, de grup.

Din otrava, cianura se va transforma, si pentru unii, si pentru altii, in agent electoral.

#proteste Rosia Montana, #mineri Rosia Montana, #politicieni Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana