Fost miner, actual antreprenor: Trei povesti de succes

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 15:44
2067 citiri
Fost miner, actual antreprenor: Trei povesti de succes
Ion Patrascu, fost miner din Valea Jiului

Ani de zile, o tara intreaga a urmarit pasiv "musicalul" cu multa publicitate, pus in scena la Rosia Montana. Doar ca promisiunea unei vieti mai bune a capatat o cheie tragica la primele semne de indoiala, moment in care "binefacatorii" au inceput sa ameninte cu somaj in masa, procese si despagubiri de miliarde de dolari. Este pana la urma mineritul singura sansa a comunitatii din Rosia Montana?

Business24 prezinta povestile unor fosti mineri, care duc acum o viata la care nici nu visau cand sapau in adancuri: fara frica disponibilizarilor, fara boli profesionale, fara accidente de munca. Cheia succesului, la indemana oricui: reconversia profesionala.

Afacere cu pasari rare

Pentru Laurentiu Chelmu, fost miner la exploatarea Petrila din Valea Jiului, disponibilizarile din anii '90 au reprezentat sansa pentru o viata mai buna. Din salariile compensatorii, barbatul a pus pe picioare o ferma de pasari rare.

Creste pauni, fazani, rate mandarine, prepelite, potarnichi si alte specii de pasari exotice.

Aventura a inceput cand avea 31 de ani. Liber de contract, barbatul a decis sa cumpere cu banii primiti o casa si pamant, ca sa se poata gospodari singur. S-a mutat, impreuna cu familia, in cel mai sarac oras din Vrancea - Marasesti.

In 1997, a inceput sa citeasca fel de fel de carti despre crescatoriile de pasari si a inceput sa vanda oua de prepelita, apoi a inceput sa creasca rase de gaini decorative. Usor, usor, pasiunea pentru pasarile de rasa s-a transformat intr-o afacere banoasa.

Acum, detine circa 300 de pasari rare, mai ales pauni. "O familie de pauni albastri se poate vinde cu 500 de lei, cand pasarile au cateva luni si ajunge la peste 2000 de lei, cand devin adulte", a explicat fostul miner.

Pasarile sunt cumparare de oameni cu stare care doresc sa isi infrumuseteze spatiile de agrement, iar de clienti nu duce lipsa. Prin recomandari, au ajuns la poarta lui oameni din toata Moldova.

Din subteran, in mijlocul albinelor

Ion Patrascu a lucrat toata viata in minele din Valea Jiului, dar acum a inlocuit tarnacopul cu stupii de albine. Mai mult, barbatul de 59 de ani reuseste sa creasca 12 copii cu banii pe care ii obtine din vanzarea mierii, cu toate ca pretul lui este de patru ori mai mic decat cel de la raft din Germania, acolo unde ajunge marfa sa.

"Am 4 copii care mi-au terminat facultatea. Altii 3 sunt studenti si restul sunt la liceu. In primul rand, a fost necesitatea, ca doar din salariul de mina nu ma descurcam. Apoi le-am indragit pe albine. De trei ori, nu o data, le-am vandut, ca am avut probleme mari de sanatate. Sunt operat de 6 ori si am tot oprit cate doua familii pentru mine, dar traiesc pentru ele mai mult decat credeti", a povestit Ion Patrascu.

De la miner la guru multimedia in SUA

Mircea Goia este de loc din Lupeni si cobora zilnic in subteran pana in 1997, cand a fost disponibilizat. Din banii primiti si-a cumparat un calculator. In cei doi ani in care a stat acasa a descoperit tainele Internetului, iar acest lucru l-a ajutat apoi sa isi gaseasca un loc de munca intr-o fabrica de tigarete. Apoi, s-a angajat la o firma germana, unde a aprofundat cunostintele de web development.

Ducea o viata decenta si avea o cariera in fata in anul 2005, cand a castigat la bursa vizelor. S-a stabilit in West Virginia si o perioada a continuat sa lucreze la firma germana, cu ajutorul Internetului. Si acum lucreaza ca programator IT si planuieste sa intre in industria filmului.

Agro-turism si mestesuguri traditionale pentru minerii de la Rosia Montana

Povestile de succes ale acestor fosti mineri demonstreaza ca exista sanse la prosperitate pentru oamenii de la Rosia Montana, si in afara minei de aur. In cazul in care proiectul minier va fi respins si Guvernul va retrage restrictia de zona monoindustriala, analistul economic Mircea Cosea crede ca in regiune s-ar putea dezvolta cu succes afaceri in agro-turism, dar si mestesugurile traditionale din Tara Motilor, foarte apreciate atat la nivel national, cat si la nivel international.

"Domnul Ciorbea a avut o initiativa: o legitimatie de mot, prin care dorea sa promoveze meseriile locale din industria lemnului. Butoaiele de vin si de tuica produse in zona erau foarte cautate in Franta, de exemplu. Acum, vreo zece ani au existat si tentative de dezvoltare a agro-turismului, insa toate aceste programe au fost blocate de Rosia Montana Gold Corporation", a explicat analistul.

#alternative Rosia Montana, #reconversie profesionala Rosia Montana, #turism Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana