Legea minelor primeste marti votul final al Camerei Deputatilor

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:59
1517 citiri
Legea minelor primeste marti votul final al Camerei Deputatilor

Legea minelor, ce va intra marti la votul final al Camerei Deputatilor, for decizional, si care prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se va aplica inclusiv proiectului Rosia Montana.

Declaratia a fost facuta marti seara de catre presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, dupa ce Legea minelor a fost adoptata de Comisiile reunite de Industrii si Administratie din Camera.

Iancu a precizat ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva.

Iancu a spus ca statul e obligat, prin Legea minelor, sa strabata toate fazele privind protectia sitului arheologic, daca e cazul, protectia mediului. De asemenea, statul este obligat sa se asigure ca tehnologia despre care se vorbeste este una care nu afecteaza mediul, nu afecteaza populatia si nu pune in pericol viitorul unor comunitati sau viitorul unor regiuni intregi.

Legea obliga autoritatile sa faca informari publice transparente, inclusiv online

Intrebat ce se va intampla cu proiectul minier Rosia Montana, in conditiile prevederilor Legii minelor, Iancu a spus ca toate proictele de acest gen, care au generat foarte mare suspiciune, vor avea un foarte mare suport de protectie din partea populatiei.

"Populatia Romaniei a fost foarte ingrijorata de faptul ca o tehnologie anume ar putea sa fie promovata in ciuda opozitiei si rezervelor pe care le are populatia. De la aceasta lege, autoritatile romane, in mod special Ministerul Mediului, dar si Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltarii, sunt obligate sa tina seama de articolele din aceasta lege si sa nu treaca mai departe daca nu sunt prevazute aceste prevederi exprese din lege", a spus Iancu.

El a precizat ca Legea minelor este valabila si pentru proiectele actuale, inclusiv pentru Rosia Montana.

"Dupa intrarea in vigoare a Legii minelor, a doua zi, toate informatiile despre care ati vrea sa aveti cunostinte in detaliu statul roman prin ministerele de resort trebuie sa vi le puna la dispozitie", a spus Iancu.

El a aratat ca minsiterele nu pot trece la urmatoarea etapa daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea minelor - nu se poate utiliza o tehnologie daca aceasta afecteaza mediul si nu se poate folosi decat tehnologia cea mai avansata in domeniu, dar care protejeaza mediul.

"Sunt niste restrictii care nu vor putea fi depasite de niciuna dintre autoritati daca se promoveaza si se aproba aceasta lege. Temerile din aceste zile, azi au fost spulberate prin textul acestui proiect de lege", a spus Iancu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legea minelor, #decizie deputati Rosia Montana, #exploatari Romania , #Stiri Rosia Montana