Liberalii din Comisia Rosia Montana au votat impotriva proiectului trimis de Guvern

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:40
1269 citiri
Liberalii din Comisia Rosia Montana au votat impotriva proiectului trimis de Guvern
Cristina Pocora, purtatorului de cuvant al PNL

Membrii PNL din Comisia speciala care analizeaza proiectul minier Rosia Montana au votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern, in cadrul dezbaterilor de joi, potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Cristina Pocora.

"Primul vot care s-a dat astazi a fost pe marginea proiectului de lege asa cum a fost el trimis de Guvern catre Parlament. A fost o propunere atat a colegilor liberali, cat si a colegului de la UDMR. Exact acest lucru, sa se dea un vot pe proiectul de lege in forma in care a fost venit de la Guvern. In cadrul acestui vot, Partidul National Liberal a votat impotriva proiectului de lege in forma trimisa de Guvern.

Daca ar fi existat o majoritate, atunci raportul ar fi putut sa fie negativ, am fi putut merge cu acest raport in Plenul Camerei Deputatilor si Senatului si sigur ca s-ar fi decis acolo. In momentul in care a picat respingerea proiectului lege, se merge mai departe cu dezbaterea proiectului, se depun amendamente, se discuta amendamente. Noi am primit la Comisie doar cateva amendamente de dimineata, sigur ca pe parcurs colegii pot veni cu aceste amendamente", a spus Pocora.

Potrivit acesteia, in momentul de fata se dezbate si va exista un vot pe amendamente si apoi un vot final asupra raportului pe amendamente.

"Repet, ceea ce s-a votat dimineata, la prima ora, a fost un vot pe proiectul de lege asa cum a venit el de la Guvern, in aceasta forma, iar acolo PNL a fost consecvent pe pozitia sa, adica impotriva proiectului de lege in forma in care a venit de la Guvern", a precizat purtatorul de cuvant al PNL.

Pe de alta parte, potrivit senatorului PP-DD Haralambrie Vochitoiu, s-a votat pentru continuarea dezbaterilor sau sistarea lor.

"Am votat sa continuam dezbaterile pe acest proiect de lege. Eu insumi am fost cel care a cerut infiintarea acestei comisii, ca romanii sa aiba un raspuns argumentat, da sau nu, contra sau pentru exploatarea resurselor miniere. Astazi a fost o propunere sa sistam discutiile si sa trantim proiectul de lege, adica exact ceea ce ne propunea premierul Victor Ponta acum o luna si ceva. Astazi nu am fost de acord cu cel care a propus sa sistam discutiile. Discutiile, oricat ar dura, trebuie facute pe baza de argumente, astfel incat atunci cand vom lua o decizie romanii sa inteleaga de ce am luat-o si sa fie majoritatea de acord cu ea", a spus Vochitoiu.

Acesta a mai afirmat ca grupul PP-DD are sapte amendamente la acest proiect de lege.

"Vreo sapte amendamente, dintre care unul esential, care ar lamuri foarte multe lucruri: ca zacamantul acela sa ramana in proprietatea statului roman pana la epuizarea sa. Astfel, ne vom asigura si ca patrimoniul cultural, istoric va fi protejat si ca toate masurile de mediu vor fi luate, astfel incat oamenii de acolo sa nu se trezeasca cu surprize neplacute si ca vom fi siguri ca acea cantitate de aur, de argint si de alte elemente pe care ne-o raporteaza compania este aia si sa nu avem dubii timp de 17 ani de zile de acum incolo ca ne-au pacalit. (...) Daca nu se va accepta acest amendament esential, cu amandoua mainile voi vota impotriva proiectului de lege", a mai afirmat Vochitoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#PNL Rosia Montana, #proiect lege Rosia Montana, #Comisie Parlamentara Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana