Protestele fata de proiectul Rosia Montana castiga in intensitate

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 08:59
1776 citiri
Protestele fata de proiectul Rosia Montana castiga in intensitate

Un amplu protest simultan, in Romania si in marile orase ale lumii, a avut loc duminica.

Mii de oameni au iesit in strada, majoritatea la Bucuresti, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana folosind cianura, de catre firma canadiana Gabriel Resources.

In Capitala, aproximativ 15.000 (medie a estimarilor organizatorilor, jandarmeriei si media) de manifestanti au marsaluit din Piata Universitatii prin cartierele Tineretului si Timpuri Noi, in urma unui apel lansat pe Facebook si alte retele de socializare, desi mitingul nu a fost autorizat.

Evenimentul creat pe Facebook a strans peste 12.000 de participanti virtuali, dar in strada ar fi iesit chiar 25.000 de oameni, potrivit organizatorilor.

Voci diferite din Jandarmerie spuneau ca la miting participau, in jurul orei 23:00, intre 7.000 si 15.000 de persoane.

Demonstratie pentru proiectul de lege, la Rosia Montana

Intre timp, minerii de la Rosia Montana au iesit si ei in strada, pentru a cere aprobarea proiectului RMGC, care le-ar permite sa lucreze si sa primeasca salariile de care au nevoie, pentru a-si intretine familiile.

Spre seara, premierul Victor Ponta a fost in galeria aflata in conservare, unde 33 de mineri s-au blocat in aceasta saptamana si a vorbit cu acestia, convingandu-i sa mearga acasa.

#proteste Rosia Montana, #exploatare aur rosia montana, #minerit cianura aur, #proiect lege Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana