Razboiul de la Rosia Montana continua pe doua fronturi: in instanta si in Parlament

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:17
2342 citiri
Razboiul de la Rosia Montana continua pe doua fronturi: in instanta si in Parlament
In fata Parlamentului, protestatarii Rosia Montana afiseaza o pancarta pe care scrie "Suntem cu ochii pe voi" (Foto: Mihai Andrei)

Decizia Comisiei parlamentare speciale, de respingere a proiectului de lege pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, a avut efecte surprinzatoare in randul celor doua tabere de interese. Desi concluziile raportulului eliberat ingroapa definitiv legea lui Sova, dedicata canadienilor, reprezentantii RMGC au salutat decizia Comisiei, in timp ce protestatarii se declara nemultumiti de activitatea parlamentarilor.

Chiar daca, cel mai probabil, "legea lui Sova" nu va fi niciodata votata de Parlament, dupa votul de respingere a parlamentarilor din cadrul Comisiei speciale, concluziile raportului nu au pus punctul pe "i" in privinta neregulilor acestei initiative, asadar, exista un risc ridicat ca acestea sa se regaseasca in viitoarea lege care va reglementa activitatea miniera in Romania, avertizeaza protestatarii.

"In mod previzibil, comisia a preferat sa ignore problemele reale ale proiectului minier ce tin de regimul proprietatii private si de sentintele judecatoresti definitive. Raportul comisiei trateaza pe larg neregulile mai degraba de ordin organizational din trecut, semnalate la momentul respectiv de societatea civila, dar nu face referire la gravele incalcari ale Constitutiei propuse de Guvern prin aceasta lege", au declarat reprezentantii Alburnus Maior, una dintre asociatiile care au monitorizat evolutia si s-au opus proiectului canadian, in ultimii 16 ani.

Mai exact, protestatarii sunt nemultimiti ca parlamentarii nu au reusit in cele doua luni de analiza si negocieri, sa faca lumina in ceea ce priveste doua aspecte neconstitutionale prevazute de proiect, precum exproprierea localnicilor din Rosia Montana si distrugerea patrimoniului cultural.

"Premierul Ponta continua sa promoveze insa un proiect distructiv pentru Romania, propunand o noua lege de reglementare a activitatilor miniere. Sunt vizate acum de legalizarea cianurilor si la Certej sau Baia Mare. O lege-cadru pentru mineritul cu cianuri in Romania este o noua forma de favorizare a titularilor de proiecte de minerit, fiind menita sa impiedice obstacolele legale prevazute de actualele legi in domeniul protectiei proprietatii private sau in domeniul protectiei mediului si patrimoniului", a declarat Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior, care a orchestrat campania "Salvati Rosia Montana".

Canadienii aplauda decizia parlamentarilor si asteapta legea-cadru

Pe de alta parte, reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.

"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.

Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.

"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.

RMGC il cheama in instanta pe unul dintre cei mai mari opozanti ai proiectului minier

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) il da in judecata pe fostul director general al Institutului Geologic al Romaniei, Stefan Marincea, care a acuzat compania ca ar fi falsificat hartile geologice, in favoarea aprobarii proiectului minier.

"Compania respinge ferm acuzatiile defaimatoare, care au adus atingere dreptului la reputatie si dreptului la propria imagine, referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna. Aceste afirmatii sunt complet nefondate si calomnioase, acuza compania", se arata intr-un comunicat de presa.

RMGC sustine ca a folosit harta geologica intocmita de IGR in 1979 si achizitionata de la institutie. De asemenea, RMGC ar mai fi folosit harta geologica intocmita de Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti. Despagubirile civile solicitate in instanta sunt simbolice, de 100 de lei.

Legea dedicata canadienilor a fost cosmetizata de memmbrii Comisiei speciale

Amendamentele aduse de membrii Comisiei la proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana promit sa ofere un cadru general in privinta exploatarilor miniere, dar in esenta, continua sa fie dedicate proiectului Rosia Montana.

De exemplu, in noul text se vorbeste despre "proiecte miniere auro-argentifere de interes public deosebit prin care se inteleg acele proiecte miniere prin care se extrag anual cel putin 5 tone de aur". In Romania exista doar doua licente de exploatare a aurului si argintului, la Rosia Montana si la Certej. Doar la Rosia Montana se extrag peste 5 tone, in timp ce la Certej, potrivit estimarilor, doar 4 tone de aur anual.

O alta modificare instituie obligatia companiei de a obtine o noua licenta de exploatare doar in cazul in care "in cantitatile de minereu contin elemente chimice, altele decat aur si argint si se justifica exploatarea acestora pentru scopuri comerciale".

Analizele realizate de ANRM nu indica astfel de elemente care sa merite sa fie exploatate, deci compania miniera nu ar mai avea nevoie de inca o licenta. Desi, fostul director al Institutului Geologic Roman, Stefan Marincea, sustine ca la Rosia Montana exista teluriu si stibiu, in cazul unei decizii, va fi luat in considerare doar raportul ANRM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiect exploatare miniere, #lege Rosia Montana, #decizie Rosia Montana, #Rosia Montana Parlament , #Stiri Rosia Montana