"Rezistenta" de la Rosia Montana a invins. Legea care inlesnea proiectul minier, respinsa de deputati

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:20
2423 citiri
"Rezistenta" de la Rosia Montana a invins. Legea care inlesnea proiectul minier, respinsa de deputati

Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Legii Minelor, care a obtinut doar 160 de voturi "pentru", desi avea nevoie de 204. In ciuda majoritatii lejere a USL, legea a fost respinsa si de Senat, la inceputul lunii, la o diferenta de doua voturi.

Reprezentantii RMGC, companie care a sustinut public proiectul de lege, au refuzat sa comenteze votul parlamentarilor, invocand timp pentru a analiza implicatiile acestei decizii.

Lipsa de popularitate a legii vine de la suspiciunile privind facilitarea proiectului minier de la Rosia Montana. Un alt factor care ar fi putut influenta decizia parlamentarilor a fost opozitia puternica a societatii civile.

Chiar si deputatii USL, formatiunea care a initiat proiectul de lege, s-au plans ca au vazut textul final, cu raportul Comisiei pentru Industrii si Servicii inclus, inainte sa intre in sala de vot. De altfel, comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei au adoptat proiectul, aseara, in doar trei ore, in conditiile in care niciun amendament al opozitiei nu a fost acceptat.

Un proiect "incununat" cu proteste fara precedent

Votul pentru proiectul legislativ a fost insotit de proteste ale societatii civile. Zeci de protestatari au intrat, marti, in sediul Avocatului Poporului, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.

Si in Cluj-Napoca, protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare in sediile PSD, PNL si PDL Cluj, oprind astfel accesul masinilor, iar mai multe persoane au patruns cu forta in sediul democrat-liberalilor, ocupand balconul, de unde scandeaza lozinci anti-guvernamentale.

Ce au modificat comsiile la Legea Minelor

Comisiile au adoptat, aseara, mai multe amendamente ale liberalilor.

PNL a depus un amendament care stabileste dreptul de preemtiune al statului asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor, potrivit Mediafax.

De asemenea, s-a votat interzicerea acordarii de licente si contracte pentru exploatarea resurselor, in cazul proiectelor care ar transforma zonele de extractie in regiuni monoindustriale.

Legea minelor prevede si obligatia companiilor din industria extractiva de a exploata resursele naturale utilizand "procedeele si mijloacele tehnologice cele mai sigure, mai putin daunatoare pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea populatiei din zonele vizate", potrivit unui alt amendament depus de PNL si adoptat de Comisii.

Totodata, actul normativ prevede si obligatia companiilor de a-si asuma o responsabilitate reala pentru gestionarea sigura a deseurilor, pentru repararea daunelor provocate mediului si pentru despagubirea prompta, cu buna credinta si cu respectarea prevederilor legale a tuturor celor care au de suferit in urma activitatii lor curente sau a unor situatii exceptionale, respectiv accidente, imbolnaviri legate de substantele toxice utilizate.

Un alt amendament adoptat, depus de PNL, prevede faptul ca publicul trebuie sa aiba acces nerestrictionat la toate informatiile legate de procesul de acordare a licentelor de prospectare/ explorare/ exploatare si de modul in care aceste proiecte sunt implementate, cu exceptia patentelor industriale si a datelor cu caracter confidential protejate prin lege, indiferent daca detinatorul acestora este o entitate publica sau privata.

Totodata, potrivit unui alt amendament PNL, situatia privind toate sumele de bani platite in mod legitim in procesul de obtinere a licentelor de prospectare/explorare/exploatare, a avizelor aferente sau a contractelor cu statul trebuie sa fie pusa la dispozitia publicului.

Alte amendamente PNL adoptat prevad obligatia autoritatilor competente de a elabora si publica un registru national al licentelor si concesiunilor in domeniul extractiv, inclusiv in format online, precum si de a realizeaza si publica pe pagina proprie de internet a unor rapoarte semestriale cu privire la toate veniturile colectate la bugetul statului sau in bugetele locale din activitati de exploatare a resurselor naturale (taxe, redevente, plati in natura).

Comisiile de Industrii si Administratie din Camera au adoptat, luni, un amendament al PNL la Legea minelor care prevede posibilitatea amendarii cu o suma cuprinsa intre un milion si cinci milioane de lei a companiilor care exploateaza resurse naturale si care nu isi publica rapoartele pe internet.

Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie

Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a fost analizat si respins de o comisie speciala a Parlamentului, insa membrii acestei comisii au organizat amendamentele aduse intr-un nou proiect pentru modificarea Legii minelor adoptata in 2003. Declarativ, noul act normativ, respins la Senat, isi propune sa ofere un cadru general in privinta exploatarilor miniere, insa in esenta, reprezinta doar o cosmetizare a proiectului guvernamental dedicat companiei RMGC.

In noul text se vorbeste despre "proiecte miniere auro-argentifere de interes public deosebit prin care se inteleg acele proiecte miniere prin care se extrag anual cel putin 5 tone de aur". In Romania exista doar doua licente de exploatare a aurului si argintului, la Rosia Montana si la Certej. Doar la Rosia Montana se extrag peste 5 tone, in timp ce la Certej, potrivit estimarilor, doar 4 tone de aur anual.

O alta modificare instituie obligatia companiei de a obtine o noua licenta de exploatare doar in cazul in care "in cantitatile de minereu contin elemente chimice, altele decat aur si argint si se justifica exploatarea acestora pentru scopuri comerciale".

Analizele realizate de ANRM nu indica astfel de elemente care sa merite sa fie exploatate, deci compania miniera nu ar mai avea nevoie de inca o licenta. Desi, fostul director al Institutului Geologic Roman, Stefan Marincea, sustine ca la Rosia Montana exista teluriu si stibiu, in cazul unei decizii, va fi luat in considerare doar raportul ANRM.

Proiectul este intens sustinut de canadieni. Gabriel Resources a anuntat, la finalul lunii trecute, ca va face schimbari radicale in legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana, daca Romania nu va oferi o noua lege a minelor, deoarece actionarii "incep sa isi piarda rabdarea".

"Trebuie sa vedem ca noua lege a minelor, despre care s-a vorbit atat, va fi dezbatuta in Parlament. Nu avem nevoie de doi pasi inainte si de unul inapoi in urmatoarele sase, noua sau 12 luni. Trebuie sa vedem ca Romania vrea sa mearga inainte cu mineritul modern", a spus Jonathan Henry, directorul executiv al Gabriel Resources.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Camera Deputatilor Legea Minelor, #Legea Minelor respinsa, #Rosia Montana Parlament , #Stiri Rosia Montana