RMGC mai are nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari pentru exploatarea de la Rosia Montana

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 16:12
1531 citiri
RMGC mai are nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari pentru exploatarea de la Rosia Montana
Sursa foto: Stirileprotv.ro

Pentru implementarea proiectului minier de la Rosia Montana mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, la care se adauga fondul de lucru pe primele luni pana la inceperea obtinerii veniturilor din vanzarea aurului, a declarat, joi, directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase.

Tanase a fost audiat in cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului care analizeaza exploatarea miniera de la Rosia Montana.

"Pentru obtinerea integrala a surselor de finantare, proiectul trebuie aprobat. Noi am finantat pana astazi 600 milioane de dolari in dezvoltarea acestui proiect, deci practic toate activitatile propuse, activitatea de explorare geologica, inceperea activitatii de stramutare, proiectarea tehnica, cercetarea arheologica.

Toate aceste lucruri au fost finantate pana astazi din cele 600 milioane de dolari finantate la zi. Pentru implementarea proiectului minier mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, plus fondul de lucru pe primele luni pana la inceperea obtinerii veniturilor din vanzarea aurului. Acesti 1,4 miliarde de dolari se vor finanta in trepte, pe masura ce proiectul este avizat", a spus Tanase.

Potrivit acestuia, in acest moment este prematura finantarea a 1,4 miliarde de dolari, din moment ce compania nu are aprobarile.

"In acordul incheiat cu statul roman, daca ne uitam in acord, din cate imi aduc aminte, cred ca la articolul 11 exista o prevedere prin care noi vom furniza statului roman planul de finantare pentru proiect. Compania a facut pana acum doua planuri de finantare, deci pana acum am angajat de doua ori echipe de finantatori. Un astfel de exercitiu costa foarte multi bani, pentru ca trebuie sa mergi pe pietele internationale, sa angajezi brokeri acreditati pe pietele internationale, brokerii respectivi trebuie sa treaca prin niste proceduri, due diligence tehnic, due diligence juridic, due diligence financiar.

Un astfel de exercitiu de a intocmi un plan de finantare este un exercitiu nu tocmai simplu, costa niste bani si acest exercitiu se va face imediat cum exista certitudinea ca proiectul merge mai departe. Altfel, boardul si Consiliul de Administratie nu ar aproba sa cheltuim din nou sume de bani pentru finantare si pentru acesti bani de due diligence fara a avea certitudinea ca mergem mai departe", a precizat directorul general RMGC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#capital proiect Rosia Montana, #finantare RMGC, #surse finantare Gold Corporation, #minerit Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana