Rosia Montana a murit. Traiasca Rosia Montana! De ce se bucura actionarii pentru refuzul Comisiei

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:15
1575 citiri
Rosia Montana a murit. Traiasca Rosia Montana! De ce se bucura actionarii pentru refuzul Comisiei

RMGC considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.

"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.

Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), intr-un comunicat de presa.

RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.

"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.

"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. RMGC isi reafirma respectul pentru toate institutiile statului roman si pentru specialistii romani", a precizat sursa citata.

Comisia parlamentara speciala a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" si doua abtineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana.

Posibile incalcari de lege in cazul proiectului propus de Guvern

Comisia speciala Rosia Montana afirma, in raportul la proiectul Guvernului, ca este nevoie de un cadru legislativ cat mai larg, ca recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate si ca atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul exploatarii.

"Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va inainta prezentul raport autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale", se arata in concluziile raportului.

Comisia apreciaza ca afirmatiile lui Stefan Marincea, audiat in calitatea sa oficiala de la acel moment, alaturi de declaratiile angajatilor IGR, care au facut parte din echipa trimisa pentru cartografierea zonei sunt "extrem de grave si trebuie investigate de catre institutiile judiciare".

Comisia considera, potrivit raportului, ca proiectul de lege nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, propune respingerea acestuia.

Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia recomanda completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Comisia considera necesara stabilirea unor conditii de parteneriat corect intre actionarul majoritar si compania de stat romaneasca, cu respectarea normelor comunitare obligatorii si a principiilor dezvoltarii durabile a zonelor in care va fi realizat proiectul.

Comisia apreciaza modificarile conditiilor Acordului initial (licenta) propuse de Guvernul Romaniei, considerand ca acestea reprezinta o imbunatatire reala fata de licenta in vigoare si pot aduce beneficii economice pentru statul roman.

Comisia propune, prin raport, "o serie de actiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care sa sprijine pozitia de negociere a statului roman si in alte proiecte de asemenea anvergura".

"Comisia apreciaza ca este necesara analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redeventelor si a participatiei statului in cazul exploatarilor miniere, avand in vedere exemplul altor state. Comisia considera ca este nevoie de un cadru legislativ cat mai larg care sa fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care sa permita dezvoltarea industriei miniere in Romania si atragerea de investitori. Comisia recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai putin a hartilor si a documentelor referitoare la zacamant)", se mai arata in raport.

Comisia solicita ministerelor de resort si institutiilor implicate in evaluarea proiectului de la Rosia Montana analizarea tuturor aspectelor semnalate in urma audierilor desfasurate in cadrul Comisiei si cuprinse in prezentul raport si demararea procedurilor in consecinta.

In calitate de director general al IGR, Stefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia speciala pentru proiectul de la Rosia Montana din Parlament, el criticand proiectul de exploatare miniera, spunand ca este "de nota cinci" si ca ar trebui modificat substantial si adaptat la practicile europene.

Marincea a fost intrebat de catre presedintele Comisiei Rosia Montana, Darius Valcov, despre faptul ca Institutul Geologic Roman a dat un aviz favorabil pentru acest proiect atunci cand institutul era condus de un alt director general.

"E un fals grosolan, e o situatie penala din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat", a precizat Marincea.

#proiect rosia montana, #RMGC minerit Rosia Montana, #legislatie minerit Rosia Montana, #raport Comisie Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana