Rosia Montana. Ce se ascunde in spatele votului de suspendare a proiectului

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
2602 citiri
Rosia Montana. Ce se ascunde in spatele votului de suspendare a proiectului

Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.

In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.

"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul onorific al premierului Ponta.

Dezbaterile din cadrul Comisiei parlamentare pentru Rosia Montana dureaza de circa doua luni. Acum o luna, conducerea USL a decis sa prelungeasca mandatul Comisiei cu inca o luna, pentru a se ajunge la un acord.

Cum a lucrat Comisia: amendamentele au schimbat doar palaria proiectului de lege al Guvernului

Amendamentele aduse de membrii Comisiei la proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana promit sa ofere un cadru general in privinta exploatarilor miniere, dar in esenta, continua sa fie dedicate proiectului Rosia Montana.

De exemplu, in noul text se vorbeste despre "proiecte miniere auro-argentifere de interes public deosebit prin care se inteleg acele proiecte miniere prin care se extrag anual cel putin 5 tone de aur". In Romania exista doar doua licente de exploatare a aurului si argintului, la Rosia Montana si la Certej. Doar la Rosia Montana se extrag peste 5 tone, in timp ce la Certej, potrivit estimarilor, doar 4 tone de aur anual.

O alta modificare instituie obligatia companiei de a obtine o noua licenta de exploatare doar in cazul in care "in cantitatile de minereu contin elemente chimice, altele decat aur si argint si se justifica exploatarea acestora pentru scopuri comerciale".

Analizele realizate de ANRM nu indica astfel de elemente care sa merite sa fie exploatate, deci compania miniera nu ar mai avea nevoie de inca o licenta. Desi, fostul director al Institutului Geologic Roman, Stefan Marincea, sustine ca la Rosia Montana exista teluriu si stibiu, in cazul unei decizii, va fi luat in considerare doar raportul ANRM.

O alta decizie stranie: Minvest Rosia Montana, pasata iar la Ministerul Economiei

Societatea Minvest Rosia Montana, infiintata de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana, va fi transferata de la ministrul delegat pentru Investitii, Dan Sova, la Ministerul Economiei, considerandu-se ca Sova "si-a incheiat misiunea" prin redactarea unei legi pe aceasta tema.

La finele lunii aprilie, Guvernul a decis, prin hotarare, infiintarea unei noi companii care sa se ocupe exclusiv de proiectul Rosia Montana si care sa functioneze doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).

Noua companie a rezultat din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), controlata de compania canadiana Gabriel Resources, si care pana la acel moment a functionat in subordinea Ministerului Economiei, condus de un ministru PNL.

In luna august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, initiat de catre departamentul condus de Sova, care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, document aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului.

Considerand ca ministrul Sova "si-a incheiat misiunea", prin coordonarea discutiilor dintre partea romana si investitorul canadian si a redactat si un proiect de lege care include rezultatul acestor discutii, Guvernul va transfera societatea Minvest Rosia Montana din nou in subordinea Ministerului Economiei.

Argumentul prezentat este ca transferul dreptului de administrare asupra societatii Minvest Rosia Montana catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, condus de Sova, a avut la baza in principal crearea premiselor ca acest departament sa dobandeasca autoritatea de a actiona in calitate de coordonator al discutiilor purtate de institutiile implicate in ceea ce priveste procesul de avizare si autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana cu titularul licentei de exploatare si actionarul sau majoritar.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, in spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#Rosia Montana aviz, #comisia Rosia Montana, #proiect Rosia Montana Romania, #Rosia Montana 2013 , #Stiri Rosia Montana