Rosia Montana. Istoricul proiectului

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
2134 citiri
Rosia Montana. Istoricul proiectului

In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.

In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.

La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.

La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.

In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC a obtinut licenta de concesiune pentru exploatare nr. 47 prin transfer de la Minvest. Licenta era valabila doar pentru exploatarea din masivul Cetate, care a fost inchisa in 2006, iar autorizatia de mediu, emisa pentru Minvest, expirase in decembrie 2004.

n 2001, RMGC intocmeste primul studiu de fezabilitate pentru mina de la Rosia Montana si propune exploatarea de suprafata in patru cariere deschise: Cetate, Carnic, Jig-Vaidoaia si Orlea, cu o capacitate de 20.000.000 de tone de minerale procesate anual. Metoda de procesare a minereului de aur propusa de RMGC este folosirea cianurilor - peste 200.000 de tone, pe timpul exploatarii. Suprafata acoperita de proiect este de 1.600 de hectare de teren, dintre care carierele de extractie ocupa peste 700 de hectare.

Pe alte 700 de hectare ar urma sa fie amenajate iazuri de decantare, in care ar fi depozitate sterilele incarcate cu cianuri si metale grele rezultate din procesare. Zona propusa pentru dezvoltarea proiectului minier reprezinta aproximativ 25% din teritoriul comunei Rosia Montana si de aceea RMGC a achizitionat, cu peste 70 de milioane de dolari, incepand din 2002, 620 din cele 794 de gospodarii aflate in zona de impact a proiectului.

In prezent Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources cu 80,46% din capitalul social. Statul roman, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

Compania nu a primit inca autorizatiile necesare inceperii proiectului, in prezent proiectul fiind in curs de evaluare la Ministerul Mediului.

Proiectul Guvernului Ponta II

La 11 iulie 2013, premierul Victor Ponta a prezentat "Planul national de investitii strategice si crearea de locuri de munca", lista proiectelor din planul de investitii incluzand si exploatarea aurifera de la Rosia Montana.

Proiectul de lege prevede ca exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal ar fi fost aprobat pana la sfarsitul lui 2013. Actionarul majoritar al RMGC ar transfera, in etape, cu titlu gratuit, catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman ar urma sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier ar fi de 6%, cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

La 27 august 2013, proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat in sedinta de guvern pentru a fi transmis Parlamentului.

In data de 17 septembrie 2013, plenul Parlamentului a adoptat proiectul de Hotarare privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

La 11 noiembrie 2013, Comisia speciala parlamentara pentru proiectul minier Rosia Montana a respins proiectul in forma venita de la Guvern. Potrivit raportului, Comisia considera ca proiectul de lege supus examinarii nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, propune respingerea acestuia.

Pozitia Academiei Romane

La 4 martie 2003, Academia Romana le-a cerut factorilor responsabili din Romania sa impiedice realizarea proiectului de dezvoltare miniera Rosia Montana. Academicienii au atras atentia asupra consecintelor sub aspect ecologic, arheologic, istoric si social care ar rezulta din finalizarea proiectului de exploatare auro-argentifera initiat de Societatea Rosia Montana Gold Corporation.

Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a reiterat, la 4 octombrie 2013, in cadrul Comisiei speciale parlamentare, ca institutia pe care o reprezinta considera ca in forma actuala proiectul privind exploatarea miniera de la Rosia Montana nu este acceptabil.

Campania "Salvati Rosia Montana"

Campania "Salvati Rosia Montana" a demarat la 28 iulie 2002, cand Asociatia Alburnus Maior a organizat o intalnire publica la Rosia Montana, cu participarea a 350 de localnici si reprezentanti ai ONG-urilor din tara si strainatate. Aceasta actiune a culminat cu o declaratie a ONG-urilor impotriva proiectului RMGC, in special impotriva exploatarii in cariera deschisa si a utilizarii cianurii.

Incepand cu 1 septembrie 2013, mii de persoane au participat la miscari de strada impotriva proiectului minier atat in Bucuresti, cat si in Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si alte cateva zeci de orase din Romania si din strainatate.

La 21 septembrie, aproximativ 4.000 de persoane au format un lant uman in jurul Palatului Parlamentului, unde au scandat lozinci impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

De cealalta parte, in Rosia Montana si localitatile inconjuratoare au avut loc si proteste in favoarea proiectului minier.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#istorie rosia montana, #rosia montana istoric proiect, #proiect lege Rosia Montana, #minerit aur Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana