Rosia Montana. Protestele continua, jandarmii au intervenit duminica

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 08:59
1578 citiri
Rosia Montana. Protestele continua, jandarmii au intervenit duminica

Manifestantii care au participat duminica la marsul de protest neautorizat din centrul Capitalei au fost legitimati de jandarmi, unul dintre acestia fiind dus la o sectie de politie pentru ca a refuzat sa prezinte un act de identitate.

Jandarmii au verificat actele de identitate ale tuturor celor pe care i-au oprit in zona Bulevardului Regina Elisabeta, dupa ce au participat la un mars de protest neautorizat in centrul Capitalei si au blocat circulatia pe mai multe strazi, scandand mesaje contra exploatarii miniere de la Rosia Montana si a explorarii gazelor de sist.

Dupa ce le-au fost inregistrate datele de identitate, protestatarii au fost lasati sa plece, doar unul dintre acestia fiind dus de jandarmi la o sectie de politie, intrucat a refuzat sa prezinte un act de identitate.

In timp ce manifestantii erau legitimati, pe Bulevardul Regina Elisabeta au trecut trei tineri care aveau un banner pe care scria, cu verde si rosu, "Asociatia viitorilor detinuti politici". Jandarmii i-au oprit si le-au cerut sa se legitimeze, insa acestia le-au spus ca ei nu au participat la marsul de protest si erau in trecere pe Bulevardul Regina Elisabeta. In timp ce jandarmii i-au legitimat, acestia au cantat si au dansat.

Protestul fata de proiectul minier de la Rosia Montana a inceput in jurul orei 17.00, in zona statuilor de la Universitate, unde s-au adunat aproximativ 200 de manifestanti.

Acestia au afisat bannere pe care scria "Inima de la Pungesti bate si la Bucuresti", "Stop gazelor de sist. Fracturarea hidraulica nu se mai vindeca", "Base, Ponta si ai lor sa se ascunda sub covor", "Pana aici!", "Fracturarea are ca finalitate criza globala a apei", "Cianura si cu sistu, cadouri de la prim-ministru", "Naiba sa va ia de hoti, caci ne-am satura de toti" si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Uniti, salvam toata Romania".

Ca si duminica trecuta, in zona de protest de la Universitate a fost amenajat "Punctul cultural", unde manifestantii au expus fotografii realizate la Rosia Montana, carti, brosuri si albume cu obiective din zona.

Intr-un alt punct din zona de protest de la Universitate a fost amplasata o spanzuratoare improvizata, in varful careia a fost pus un porc facut din hartie, pe care scria "Democracy is a lie", sub acesta este un banner cu harta Romaniei, langa care scrie "Toleranta zero pentru vanzarea pamantului la straini".

Cum a decurs marsul

Dupa aproximativ doua ore de protest la Universitate, in jurul orei 19.15, protestatarii au plecat in mars spre Palatul Parlamentului. Acestia au mers pe strazile din Centrul Istoric, dupa ce au fost opriti de jandarmi sa blocheze Bulevardul Bratianu.

Jandarmii au facut un cordon pe carosabil, la intersectia bulevardelor Natiunile Unite si Libertatii, pentru a-i impiedica pe protestatari sa ajunga in Piata Constitutiei. Protestatarii i-au ocolit insa pe jandarmi, pe trotuare, si au continuat sa mearga spre Piata Constitutiei, blocand Bulevardul Libertatii.

Jandarmii i-au somat sa elibereze strada, pentru ca participa la o adunare publica neautorizata si au incercat sa ii opreasca in parcarea din Piata Constitutiei, insa din Bulevardul Libertatii acestia au intrat pe Bulevardul Unirii, blocand si aici circulatia.

Protestatarii au ajuns apoi la Unirii si s-au asezat pe carosabil. Jandarmii au format un cordon in jurul manifestantilor si le-au cerut din nou sa elibereze carosabilul.

Dupa ce au protestat aproximativ 15 minute la Unirii, blocand circulatia atat spre bulevardului I.C. Bratianu, cat si spre bulevardul Corneliu Coposu si Splaiul Independentei, manifestantii au continuat marsul pe strazile din Centrul Istoric, apoi pe Calea Victoriei.

Jandarmii au oprit marsul pe Bulevardul Regina Elisabeta, dupa aproximativ o ora si jumatate, le-au spus protestatarilor ca participa la o adunare publica nedeclarata, ca au incalcat in mod repetat normele legale si le-au cerut sa pregateasca actele de identitate pentru a se legitima.

Istoricul protestelor

Dupa ce jandarmii le-au inregistrat datele de identitate, protestatarii au putut sa plece, acestia spunand ca de luni vor manifesta in fiecare zi in Piata Constitutiei.

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

La protestele din celelalte duminici au fost organizate marsuri pe mai multe strazi din Capitala, incheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozantii proiectului minier de la Rosia Montana au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Romana si Directia Nationala Anticoruptie.

In 10 noiembrie, a 11-a duminica de protest, manifestantii nu au mai mers in mars prin Capitala, ci au organizat in zona statuilor de la Universitate diverse manifestari artistice, incluzand un spatiu de joaca pentru copii, un atelier de creat bannere, o expozitie de fotografie si muzica la instrumente improvizate.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestantii cer interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, includerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, dar si interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist.

Comisia parlamentara speciala a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" si doua abtineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#proteste Rosia Montana, #jandarmi Rosia Montana, #mars Rosia Montana Bucuresti, #minerit Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana