Rosia Montana. Somajul se va tripla daca pleaca investitorii. Care este planul B

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 17:43
1804 citiri
Rosia Montana. Somajul se va tripla daca pleaca investitorii. Care este planul B
Comuna Rosia Montana, Alba

Circa 350 de angajati Rosia Montana Gold Corporation ar putea ramane fara loc de munca in aceasta luna, in cazul in care compania nu va reinnoi contractele de munca semnate pe perioada determinata de trei luni.

Pentru comuna cu circa 3000 de locuitori, acest lucru ar insemna o triplare a ratei somajului de la 20% la 74%, potrivit primarului comunei Eugen Furdui.

Reconvertirea profesionala a acestor persoane reprezinta o sarcina dificila, in conditiile in care cei mai multi dintre locuitori n-au lucrat decat in minerit.

"Cand s-au inchis minele, in 2006, mai eram vreo 380 de angajati. Timp de doi ani am primit salarii compensatorii, iar de vreo trei ani, RMGC si-a marit numarul de angajati la aproximativ 500, preluand majoritatea somerilor", a explicat viceprimarul Ovidiu Selia, fost miner.

In plus, oportunitatile de angajare ale persoanelor active din Rosia Montana sunt limitate. Deoarece zona Rosia Montana este declarata monoindustriala, nu se pot dezvolta alte activitati economice, in prezent.

"Cei din zona ar putea gasi ceva de facut, desi e cam tarziu acum. Toate programele au fost blocate de cei de la RMGC. Domnul Ciorbea a avut initiativa de a crea o legitimatie de mot, prin care sa poata fi promovate meseriile traditionale de acolo, care tin de confectionarea obiectelor din lemn, foarte apreciate la nivel national si international. Acum vreo zece ani, s-a incercat dezvoltarea agro-turismului", a spus analistul economic Mircea Cosea. El a mai precizat, ca in scenariul in care va fi respins proiectul de exploatare, statul ar trebui sa intervina rapid cu un program de dezvoltare si cu retragerea restrictiei de zona monoindustriala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri de munca Rosia Montana, #exploatare Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana