Rosia Montana, un proiect hulit in fata alegatorilor si promovat in culisele Puterii

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:05
1794 citiri
Rosia Montana, un proiect hulit in fata alegatorilor si promovat in culisele Puterii

Subiectul exploatarii aurului de la Rosia Monatana capata forme tot mai nefiresti. Absurdul situatiei culmineaza cu negocierile dintre partide in cadrul Comisiei de specialitate, pe votul privind un proiect deja demontat de membrii acestui for. Intre timp, in piata Universitatii a inceput sa "ploua" cu sanctiuni, dupa aproape doua luni de manifestatii de strada.

Puterea de la Bucuresti isi pierde rabdarea in privinta proiectului minier de la Rosia Montana. Documentul trimis de Guvern in Parlament a fost demontat de membrii Comsiei de specialitate si respins de PNL. Membrii PSD nu au fost la fel de fermi, promovand o serie de amendamente, despre care spun ca ar curata proiectul de "dedicatiile" pentru RMGC.

Votul final inca se negociaza. Mai mult, premierul Victor Ponta a anuntat prelungirea mandatului Comisiei speciale cu 30 de zile.

Intre timp, liberalii cer desfiintarea actualei comisii dupa emiterea raportului de respingere a proiectului de lege si infiintarea unui for nou, pentru initierea unui proiect de lege general.

Pe de alta parte, social liberalii isi conditioneaza votul pentru respingerea proiectului si renuntarea la amendamente, doar daca liberalii vizeaza semnarea in comun a unei noi legi care ar viza exploatarile miniere. Cu alte cuvinte, ei vor neaparat o noua lege a minelor.

Amendamentele Comisiei speciale schimba doar palaria proiectului de lege al Guvernului

Amendamentele aduse de membrii Comisiei la proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana promit sa ofere un cadru general in privinta exploatarilor miniere, dar in esenta, continua sa fie dedicate proiectului Rosia Montana.

De exemplu, in noul text se vorbeste despre "proiecte miniere auro-argentifere de interes public deosebit prin care se inteleg acele proiecte miniere prin care se extrag anual cel putin 5 tone de aur". In Romania exista doar doua licente de exploatare a aurului si argintului, la Rosia Montana si la Certej. Doar la Rosia Montana se extrag peste 5 tone, in timp ce la Certej, potrivit estimarilor, doar 4 tone de aur anual.

O alta modificare instituie obligatia companiei de a obtine o noua licenta de exploatare doar in cazul in care "in cantitatile de minereu contin elemente chimice, altele decat aur si argint si se justifica exploatarea acestora pentru scopuri comerciale".

Analizele realizate de ANRM nu indica astfel de elemente care sa merite sa fie exploatate, deci compania miniera nu ar mai avea nevoie de inca o licenta. Desi, fostul director al Institutului Geologic Roman, Stefan Marincea, sustine ca la Rosia Montana exista teluriu si stibiu, in cazul unei decizii, va fi luat in considerare doar raportul ANRM.

Guvernul nu mai are rabdare nici cu protestatarii

Jandarmeria va inaspri masurile de ordine la protestele de strada spontane, in contextul valului de manifestatii neautorizate care au avut loc in Bucuresti si in tara, autoritatile urmarind sa nu mai fie blocate arterele principale, au declarat surse din MAI.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a discutat, luni, la sediul ministerului, cu sefii Jandarmeriei, pentru a stabili un plan de masuri legat de manifestatiile spontane din ultimele saptamani.

Potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), in cadrul sedintei s-a stabilit ca autoritatile sa discute cu organizatorii protestelor, pentru ca acestea sa fie autorizate.

In cazul in care manifestatiile vor avea, in continuare, un caracter "spontan", jandarmii vor incepe, intr-o prima etapa, sa aplice amenzi contraventionale si sa nu mai permita protestatarilor sa blocheze circulatia pe bulevardele principale, au spus sursele citat

Pana in prezent, jandarmii au aplicat 26 de sanctiuni contraventionale pe timpul manifestarilor neautorizate care s-au desfasurat in Capitala.

Schimbarea de strategie vine in contextul in care masina ministrului Culturii, Daniel Barbu, a fost vandalizata de protestatari in Centrul Vechi al Capitalei.

#proiect lege Rosia Montana, #proteste Rosia Montana, #lege Rosia Montana, #Comisie speciala Rosia Montana , #Stiri Rosia Montana