Grupul britanic Paypoint a achizitionat Pay Store, divizia RTC

Miercuri, 16 Mai 2007, ora 03:00
2105 citiri

Divizia Pay Store, compania de plati electronice din cadrul holdingului RTC, a fost achizitionata de catre grupul britanic Paypoint pentru suma de 15,5 milioane euro.

Suma pentru care a fost achizitionata compania romaneasca ar putea fi ajustata, in urmatorul an, cu 1,1 milioane de euro, in plus sau in minus, in functie de performantele companiei.

Tranzactia a insemnat transferul a 100% din actiuni catre grupul britanic PayPoint, care detine retele nationale de terminale electronice in peste 17.500 de puncte de retail din Marea Britanie si Irlanda.

PayPoint asigura, de asemenea, servicii de maxima securitate pentru plata pe internet, prin carte de credit sau de debit, pentru peste 4000 de comercianti web, facand transferul catre toate bancile importante din Marea Britanie.

Conform declaratiilor PayPoint, conducerea si angajatii Pay Store isi patreaza functiile pe care le detin, urmand ca pe viitor sa li se alature colegi noi din Marea Britanie si din Romania. Pentru Grupul RTC, consultanta a fost asigurata de catre societatea de avocati bpv Grigorescu.

"Dupa francezii de la Antalis si grecii de la Inform Lykos, liderul pietei britanice de terminale electronice intra in Romania tot prin achizitionarea unei companii din Grupul RTC. Ma bucur ca decizia noastra de pionierat de acum doi ani de a investi pe piata platilor electronice si de a crea primul brand local in acest business a dus intr-o perioada asa scurta la o firma cu un rulaj de peste 50 milioane euro pe an si tinta de achizitie a mai multor jucatori globali", a declarat presedintele Grupului RTC, Octavian Radu.

"Achizitionarea Pay Store reprezinta pentru noi un ajutor in extinderea rapida pe piata romaneasca. Vrem sa extindem canalele de distributie existente si sa profitam de schimbarea care are loc in retelele de telefonie mobila - trecerea de la cartele preplatite la cartelele de reincarcare electronica." a declarat directorul executiv PayPoint, Dominic Taylor.

"In plus, ne dorim sa lansam un serviciu de plata a facturilor in beneficiul celor 97% dintre consumatori care platesc cash, asigurand terminale in punctele de retail apropiate de zonele in care acestia locuiesc sau lucreaza. Achizitia este in acord cu strategia noastra de a extinde modelul britanic de afacere si in alte piete si asigura un teren solid pentru dezvoltarea noastra viitoare", a mai spus Dominic Taylor.

Pay Store ofera minute de convorbire in retelele de telefonie mobila, folosind atat cartele preplatite, cat si cartele de reincarcare electronica, prin intermediul unei retele de aproximativ 4 000 de puncte de retail dotate cu terminale electronice Pay Store si 2000 de puncte de retail care vand numai cartele preplatite.

PayPoint este compania lider pe segmentul de plati cash si online in Marea Britanie si Irlanda, cu un rulaj de peste cinci miliarde de lire sterline din peste 400 milioane de plati anuale pentru aproximativ 5.000 de clienti si comercianti. PayPoint a fost listata la Bursa din Londra in septembrie 2004.

RTC Holding este unul dintre cele mai mari grupuri de retail si distributie din Romania si cuprinde opt divizii de business: Diverta (retail de carte, muzica/film, IT si papetarie), Proffice (distributie de produse pentru birou si IT), ProCA (distributie specializata de IT), Rafar (retail haine, incaltaminte si cosmetice in franciza), Rimobi (dezvoltari si proprietati imobiliare), Flaro (productie subansamble de plastic, mobilier si produse de birou), TCE (cargo, curierat si logistica) si Sistec-SBsol (dezvoltare software).

Grupul RTC a fost fondat in 1990, de catre Octavian Radu, presedintele organizatiei. La 12 ani de la infiintare, RTC Holding a fost numita compania cu cea mai stabila evolutie a deceniului (conform revistei Capital, cea mai importanta publicatie de business din Romania la acea data) si lider pe majoritatea pietelor pe care actioneaza.

Grupul RTC a incheiat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 261 milioane euro, inclusiv PayStore. Pentru anul 2007, estimarile financiare indica o crestere cu 20 de procente a rulajului, dar scade la 250 milioane euro, ca urmare a vanzarii PayStore.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)