Capitalizarea Samsung a scazut cu 12 miliarde de dolari dupa victoria Apple in justitie

Luni, 27 August 2012, ora 10:31
1567 citiri
Capitalizarea Samsung a scazut cu 12 miliarde de dolari dupa victoria Apple in justitie

Actiunile grupului sud-coreean Samsung Electronics au scazut luni cu aproape 7%, stergand 12 miliarde de dolari din capitalizarea de piata a celei mai mari companii sud-coreene, in conditiile in care victoria in justitie a rivalului american Apple a dat nastere la ingrijorari cu privire la operatiunile Samsung in domeniul smartphone.

Un tribunal federal din California a decis vineri ca Samsung este obligat sa plateasca rivalilor de la Apple suma de 1,051 miliarde de dolari ca despagubiri pentru incalcarea unor brevete, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Exista in continuare mult prea multe variabile, inclusiv decizia finala care va fi anuntata peste o luna, pentru a spune daca va exista o interdictie pentru Samsung privind vanzarea de telefoane Galaxy S3", a declarat un manager de fond la o companie sud-coreeana care detinea unul din cele mai importante pachete de actiuni Samsung a finele lunii martie.

Actiunile Samsung, cea mai mare companie tehnologica din lume in functie de venituri, au inregistrat luni o scadere de 7,7%, cea mai mare scadere inregistrata in ultimii patru ani. In schimb, volumul actiunile tranzactionate luni a fost dublu fata de media zilnica din ultima saptamana.

Samsung ar putea amana lansarea unor noi produse

In plus, Samsung ar putea fi nevoita sa amane lansarea unor noi produse mobile, pentru a putea face modificari de design.

"Samsung va trebui sa schimbe unele produse din portofoliu. Ar putea avea loc intarzieri in dezvoltarea si lansarea unor noi modele, intr-o perioada in care apar produse noi o data la sase luni", a declarat Chang In Whan, presedinte al companiei KTB Asset Management din Seul, citat de Mediafax.

Cum ar putea Samsung "ocoli" verdictul instantei?

Un purtator de cuvant al Samsung a declarat totusi ca programul de lansare a unor noi produse de catre companie nu va fi afectat de verdictul din SUA.

Samsung a reusit sa ocoleasca alte verdicte de interzicere a vanzarilor prin modificarea unor aspecte ale produselor sale. Anul trecut, Samsung a modificat forma unui model de tableta Galaxy si pozitia boxelor dupa ce Apple a obtinut interzicerea comercializarii acesteia in Germania.

Compania urmeaza sa lanseze in acest an o noua versiune a Galaxy Note, care in mai putin de un an a fost vanduta in peste 10 milioane de exemplare. Samsung a inceput vanzarea versiunii tableta a Note in aceasta luna, dupa lansarea in luna mai a aparatului smartphone Galaxy III.

Samsung, cel mai mare producator de cipuri de memorie, ecrane plate si televizoare la nivel mondial, intentioneaza sa investeasca 22 de miliarde de dolari in acest an pentru cresterea capacitatii de productie.

"Samsung are buzunarele adanci si vor face niste schimbari de design", a declarat Michael Risch, profesor specializat in legislatia patentelor la Universitatea Villanova University din Pennsylvania.

El a adaugat ca daca Samsung nu va mai putea sa copieze, atunci ar putea fi determinata sa fabrice produse mai bune decat Apple.

Verdictul ar putea afecta si alti producatori

Verdictul din SUA ar putea afecta si alti producatori de aparate cu sistem de operare Android, avand in vedere ca Apple a dat in judecata companii precum HTC, al patrulea mare furnizor de smartphone-uri.

HTC a obtinut anul trecut venituri de 15,8 miliarde de dolari, mare parte din comercializarea de telefoane Desire si Sensation.

Un mesaj al Google, decisiv in procesul Apple-Samsung

Apple a castigat procesul: Samsung are de platit 1,051 miliarde de dolari

Procesul de miliarde de dolari dintre Apple si Samsung se apropie de sfarsit

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#actiuni Samsung, #capitalizare Samsung, #proces samsung apple , #Cota de piata