Cum a pierdut Samsung 10 mld. dolari din valoarea de piata intr-o zi

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 18:17
1944 citiri
Cum a pierdut Samsung 10 mld. dolari din valoarea de piata intr-o zi

Actiunile Samsung Electronics s-au depreciat cu peste 6%, miercuri, valoarea de piata a companiei scazand astfel cu 10 miliarde de dolari, in contextul unui raport potrivit caruia Apple ar fi facut o comanda uriasa de chipuri de memorie DRAM de la un competitor.

Un site de stiri din Taiwan a anuntat ca Apple a plasat de curand o comanda mare pentru Dynamic Random Access Memory (DRAM) catre compania japoneza Elpida, din Hiroshima. Cantitatea de memorii comandata de Apple reprezinta aproximativ jumatate din productia totala a fabricii, scrie Reuters.

Actiunile Samsung, cel mai mare producator de DRAM din lume, au scazut cu 6,2 procente, pana la minimul ultimelor noua saptamani, de 1,23 milioane won sau aproximativ 1.100 dolari. Deprecierea reprezinta in acelasi timp si cea mai mare pierdere suferita de Samsung in ultimii patru ani.

Si SK hynix, alt producator de astfel de componente, a avut de suferit in urma stirii despre comanda Apple, pierzand 9 procente din valoarea actiunilor sale, pana la minimul ultimelor 20 de saptamani.

"Se pare ca Apple nu vrea ca Samsung si hynix sa domine piata de chipuri. Apple vrea sa isi pastreze puterea de negociere prin mentinerea Elpida in cursa", spune un analist al LIG Investment & Securities.

Micron si Elpida ar putea fuziona

Compania americana Micron Technology Corp se afla in discutii cu Elpida, cu privire la preluarea companiei pe masura ce japonezii incearca restructurarea sa, in contextul unei competitii acerbe pe piata, care a impins-o in faliment.

"Fuziunea dintre Micron si Elpida ar putea sa devina o problema serioasa pentru producatorii coreeni de chip-uri, iar comanda imensa a Apple pentru Elpida este scanteia care a nascut aceste griji", spune an alt analist al Solomon Investment & Securities.

In timp ce reprezentantii Samsung si Elpida au refuzat sa comenteze situatia, un purtator de cuvant al SK hynix a declarat ca ei primesc din ce in ce mai multe comenzi pentru chipuri DRAM pentru dispozitive mobile. Cu toate acestea, reprezentantul SK hynix a refuzat sa comenteze daca Apple a redus comenzile facute firmei.

Investitorii au reactionat nu doar la stirea despre comenzile Apple, dar si la instabilitatea politica din Grecia. Actiunile producatorului LG Display s-au depreciat cu 4,5 procente, in timp ce Hyundai Motor a pierdut 4%.

"Actiunile Samsung erau deja sub presiune pe masura ce investitorii incercau sa isi reduca din riscuri. Stirea despre Elpida a fost picatura care a facut paharul sa dea pe afara", a spus Rhoo Yong-suk, analist al Hyundai Securities. "Coincidenta dintre stirea despre comanda Apple si insecuritatile privind Grecia a fost nefericita".

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#valoarea piata Samsung, #actiuni Samsung, #pierderi Samsung Electronics , #Cota de piata