A treia dimensiune, in curand in toate sufrageriile

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 22:03
1836 citiri
A treia dimensiune, in curand in toate sufrageriile

Dupa ani de experimente si promisiuni incalcate, televiziunea 3D high-definition este pe cale sa devina realitate. Anunturile privind adaptarea tehnologiei 3D la televizoare sunt cel mai discutat subiect la editia din acest an a Consumer Electronics Show din Las Vegas, unde peste 100.000 de pasionati de tehnologie au venit sa vada cele mai noi descoperiri.

2010 pare sa fie anul televiziunii 3D dupa ce mai multi producatori au anuntat ca vor lansa, in urmatoarele luni, televizoare si playere care vor reda imagini stereoscopice.

Si retelele de televiziune se grabesc sa tina pasul. ESPN si Discovery sunt asteptate sa emita 3D de la jumatatea acestui an, cand televizoarele 3D vor fi lansate pe piata.

In ciuda lansarilor care vor revolutiona divertismentul si televiziunea, nu se stie deocamdata daca ideea va prinde si la consumatorii obisnuiti sau daca acestia vor fi dispusi sa plateasca preturile deloc mici.

Totusi, pretul nu este singurul dezavantaj pe care tehnologia 3D il va intalni in casele oamenilor. In cinematografe este usor sa iti pui ochelarii speciali si sa stai in scaun cat dureaza filmul, dar in casele lor, oamenii nu stau nemiscati in fata televizorului, ci mai fac si treaba, scrie Associated Press.

Companiile au incredere totusi, iar miercuri, inaintea deschiderii oficiale a salonului de la Las Vegas, au inceput sa isi dezvaluie proiectele pe care se pregatesc sa le lanseze.

Tim Baxter, de la Samsung Electronics, a afirmat intr-un interviu ca 10-14% din cele 35 de milioane de televizoare care se vor vinde in SUA, in acest an, vor avea inclusa tehnologia 3D. Samsung este hotarata sa ia in serios tendinta si va lansa un Blu-ray 3D cu filmul "Monsters vs. Aliens" numai pentru cei care cumpara un televizor Samsung 3D.

Panasonic va intra pe piata inca din primavara, dar nu cu LCD-uri. Televizorul 3D pe care il pregateste Panasonic are un ecran cu plasma care permite redarea de imagini full HD atat pentru ochiul stang cat si pentru ochiul drept, cu maximum de calitate a imaginii.

Sony isi va lansa televizorul in vara si anuntat ca unele modele vor fi livrate cu tot cu ochelarii speciali,
dar vor avea si versiuni pentru care utilizatorii vor fi nevoiti sa il completeze cu un plug-in si ochelari.

LG Electronics va avea televizoare cu ecran plat de 47 si de 55 de inch incepand cu luna mai. Pretul lor nu a fost anuntat, dar unul dintre directorii companiei a precizat ca acestea vor costa cu pana la 300 de dolari mai mult decat cele obisnuite.

In Statele Unite, pana si Even Vizio, unul dintre liderii de piata care construieste televizoare ieftine, a anuntat ca va include tehnologia 3D in modelele sale mai avansate.

Nici televizorul color nu s-a impus imediat pe piata

Producatorii nu se asteapta ca aceste modele sa cucereasca imediat piata, mai ales pentru ca trecerea la o astfel de tehnologie implica schimbari mult mai profunde in domeniul cinematografic si al televiziunii. In acest scop, Samsung lucreaza deja cu Dreamworks si Tehnicolor pentru a reda filmele in viziunea stereoscopica.

Pe langa pretul piperat pe care doritorii vor trebui sa il plateasca pentru un televizor nou, ei vor avea nevoie si de noile playere pentru Blu-ray, care vor costa si ele cateva sute de dolari. Posesorii de PlayStation 3 sunt norocosi, insa, Sony precizand ca un simplu upgrade gratuit le va permite sa le foloseasca pentru noile discuri 3D.

Producatorii i-ar putea viza initial pe cei care intentioneaza sa isi mute in dormitor televizoarele cu ecran plat pe care le-au cumparat in urma cu cativa ani si care cauta acum cea mai noua tehnologie in sufragerie. Pentru unii ar putea fi insa o problema pentru ca au urmat tendinta consumatorilor si si-au cumparat deja televizoare de mii de euro.

Tehnologie inutila daca nu ai de ce sa o folosesti

Doar lansarea unor televizoare cu tehnologia 3D inclusa nu ar fi, insa, suficienta pentru a aduce a treia dimensiune in sufrageriile oamenilor. La fel de importante sunt si discurile care sa redea filmele, asa ca imbunatatirea discurilor Blu-ray a jucat un rol foarte important. Player-ele speciale pentru acestea vor fi si ele lansate in primavara.

De asemenea, un televizor cu cea mai noua tehnologie este inutil daca nu exista programe 3D. Tot in aceasta saptamana, retelele de televiziune ESPN si Discovery au anuntat ca se pregatesc sa transmita programe in 3D.

ESPN va transmite 3D meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, in luna iunie, iar Discovery lucreaza cu Imax si Sony pentru a crea un post de televiziune 3D full-time.

Samsung, in schimb, nu asteapta sa apara programele 3D pentru ca televizoarele lor vor putea converti imediat orice imagine 2D. Efectul nu va fi la fel de impresionant ca un program 3D original, dar va oferi ceva consumatorilor pana cand vor avea mai multe optiuni.

La fel vor face si cele cinci modele pe care Toshiba se pregateste sa le lanseze. Acestea vor converti pe loc imaginea folosind un procesor puternic asemanator celui folosit pe Sony PlayStation 3.

Cele mai noi filme 3D ajuta si ele datorita succesului pe care il au in cinematografe si se poate spune ca oamenii vor vrea sa vada asa ceva si acasa. Analistii sunt de parere ca Avatar a jucat un rol foarte important pentru succesul industriei de televizoare 3D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#televiziune, #3d, #ces, #consumer, #electronics, #show , #stiri Samsung