Citeste ABC-ul cumparatorului de smartphone

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 12:43
3803 citiri
Citeste ABC-ul cumparatorului de smartphone

Daca vrei sa-ti faci cadou de Craciun un smartphone de ultima generatie, dar nu ai inteles toate caracteristicile telefonului pe care vanzatorul ti le prezenta cu mandrie, acest articol te va ajuta sa iei o decizie mai rapida si mai inteleapta.

Iata definitiile celor mai importante componente ale unui smartphone, date pe intelesul tuturor de catre PC World.

Procesorul



Procesorul, sau "creierul" gadgetului, este un circuit integrat care se ocupa de toate functiile de procesare centrala ale telefonului.

Cele mai recente smartphone-uri sunt dotate cu un procesor de 1 GHz, produse de Samsung (Hummingbird, Apple A4), Qualcomm (procesorul Snapdragon) sau Texas Instruments (OMAP).

In momentul in care decizi ca vrei sa cumperi un smartphone, gandeste-te ce ai de gand sa faci cu acesta.

Daca il vei folosi pentru continut multimedia, browsing de Internet sau pentru aplicatii complexe, ar fi indicat sa alegi un telefon cu procesor de 1 GHz.

In schimb, daca iti doresti un smartphone doar pentru designul sau si pentru capacitatile de telefonie traditionala, un procesor de 800 MHz este suficient.

Memorie RAM

Capacitatea unui smartphone de a rula mai multe aplicatii in acelasi timp depinde in mod direct de cantitatea de RAM cu care este dotat.

Spre deosebire de procesor, cand vine vorba de RAM, niciodata nu este prea mult.

Modelele mai vechi de smarpthone-uri au 256 MB de RAM, destul cat sa ruleze cateva aplicatii, la performante acceptabile.

Telefoanele mai noi, cum sunt iPhone 4 si Samsung Nexus S, sunt dotate cu 512 MB de RAM si permit utiliatorilor sa ruleze orice aplicatie mobila fara a se teme de reducerea performantei.

Ecranul



Ecranele tactile ale smartphone-urilor permit utilizatorului sa interactioneze nemijlocit cu interafata si sistemul de operare.

In principiu, exista doua tipuri de touchscreen-uri folosite pe telefoanele inteligente.

Touchscreen-ul rezistiv contine doua straturi de material conductor cu un spatiu intre ele.

Cand userul apasa pe un punct de pe ecran, cele doua straturi se ating si formeaza un circuit in acel punct. Informatia este transmisa de la circuit la procesorul telefonului.

Cel de-al doilea tip de touchscreen este cel capacitativ, instalat pe smartphone-urile mai noi, precum HTC Evo 4G si Motorola Droid.

Acest ecran este format dintr-un stat de sticla invelit intr-un conductor transparent.

Corpul uman este un conductor natural, astfel ca atunci cand un om atinge ecranul invelit, creeaza o intrerupere in campul electrostatic al ecranului.

Aceasta intrerupere este reperata si transmisa catre procesorul smartphone-ului.

Baterie

Cele mai multe smartphone-rui au baterii litiu-ion, cu o durata de viata de cel putin trei ori mai mare decat bateriile alcaline.

Telefoanele mai mari sunt dotate cu baterii litiu-ion de 1500 miliamperi/ora (mAH), in timp ce modelele mai mici folosesc baterii de 1400 mAH.

Explicatia sta in faptul ca cea mai multa energie este consumata de ecran.

Camera



Numarul de megapixeli defineste de fapt marimea senzorului, un device folosit de camera telefonului pentru a converti imaginea optica in semnal digital.

Cu cat este mai mare numarul de pixeli, cu atat va fi mai mare si rezolutia pozelor.

Care este diferenta intre o poza facuta cu o camera de 5 megapixeli si una facuta cu 8 megapixeli? Daca pozele sunt vizualizate pe calculator, aproape niciuna.

Insa daca pozele sunt facuta pentru a fi imprimate, un numar mai mare de megapixeli va insemna un print de o calitate mai buna.

Un alt factor de luat in calcul, la acest capitol, este lentila camerei sau acuratetea focalizarii.

Reducerea zgomotului de fond

Noile smartphone-uri, precum iPhone 4, folosesc doua microfoane, unul pentru a capta vocea si cel de-al doilea pentru a "asculta" sunetele ambientale.

Software-ul telefonului creeaza un profil al sunetelor de fond trimise de cel de-al doilea microfon, pentru a sti ce sa elimine din sunetele primite de primul microfon.

Rezultatul este o convorbire care pare a avea loc dintr-o camera linistita.

Giroscop vs. accelerometru

Accelerometru este folosit de telefon pentru a sti in ce pozitie este tinut. Spre exemplu, atunci cand vrei sa vezi un set de poze pe iPhone si il intorci pe o parte, telefonul va sti sa intoarca si poza.

Giroscopul recunoaste miscarea in spatiu. Daca misti smartphone-ul inspre si dinspre tine, giroscopul va putea detecta aceasta miscare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#iphone, #samsung nexus s, #smartphone, #telefon , #stiri Samsung