De ce smartphone-ul de ultima generatie nu este cu adevarat mobil

Vineri, 20 Mai 2011, ora 14:24
3518 citiri
De ce smartphone-ul de ultima generatie nu este cu adevarat mobil

Acum, cand toate device-urile tintesc spre mobilitate, utilizatorii raman "legati" de incarcatoarele lor. Daca un "dumb phone" poate sta fara probleme cateva zile inainte de a "cere" energie, majoritatea telefoanelor inteligente necesita o incarcare pe zi.

Acumulatorii litiu-ion au ajuns la limita capacatitatii de alimentare, insa noile device-uri mobile cer din ce in ce mai multa energie.

Daca vrei ca noul tau smartphone sa dureze mai mult de o zi, fara sa-l incarci, ai nevoie de o baterie mai buna decat ceea ce ofera traditionalul litiu-ion.

Problema nu numai ca nu isi va gasi rezolvarea, dar se va acutiza in anii ce urmeaza, odata cu intrarea in uz a retelelor 4G. 

Potrivit unui reprezentant Verizon, necesarul de putere al tehnologiilor din smartphone-uri creste de doua ori mai repede decat imbunatatirea capacitatii acumulatorilor.

Problema industriei bateriilor sta in natura chimica a acestora, dar si in finantarea redusa a cercetarii si dezvoltarii din domeniu, informeaza PC World.

Limitele chimiei

Tehnologia bateriilor si cea a smartphone-urilor sunt in doua etape diferite de dezvoltare.

"Spre deosebire de smartphone-uri, tehnologia bateriilor continua sa evolueze de un secol incoace. Imbunatatirile in acest domeniu se fac intr-un ritm lent", spune un reprezentant al producatorului HTC.

De altfel, bateriile cu litiu-ion nu s-au schimbat dramatic in ultimii 15 ani.

Toate bateriile de pe smartphone-urile si tabletele de astazi sunt variatiuni ale bateriei litiu-ion polimer: o celula in care anodul si catodul sunt invelite intr-un electrolit gelatinos (substanta care permite trecerea curentului electric prin baterie), care a intrat in uz in 1996. Pana la acesta, se folosea un electrolit lichid, ceea ce facea bateriile destul de instabile.

Astazi, cercetatorii continua sa creasca capacitatea acumulatorilor litiu-ion polimer.

Devreme ce puterea unei baterii vine din "schimbul" dintre anod si catod, cercetarile din domeniu se concentreaza pe optimizarea mini-transferurilor de electroni. 

"Multe din reactiile chimice din interiorul unei baterii pot fi imprevizibile", este de parere un reprezentant al companiei Gold Peak Industries, o producatoare de baterii de consum.

Potrivit acestuia, 80% din procesele chimice interne pot fi totusi "capturate".  Cu cat e mai mica partea de reactii necontrolate, cu atat bateria va fi mai eficienta.

Frustrati de limitele chimice si fizice ale bateriilor, producatorii de tablete si smartphone-uri privesc spre materialele netestate inca.

Nu numai bateria conteaza

In proiectarea unui smartphone, accentul se pune acum nu numai pe puterea de procesare, design si interfata utilizatorului ci pe maximizarea acestora, minimizand nevoia de "baterie".

Ecranele devin din ce in ce mai mari si suport rezolutii care erau greu de imaginat la un telefon in urma cu cativa ani. Ambele caracteristici au nevoie de multa energie.

Luminozitatea scazuta ar putea sa-ti aduca minute in plus, insa Apple, HTC sau Motorola nu au de gand sa implementeze ecrane mai putin luminate, in prezentul apropiat.

Nici Samsung sau LG Electronics, insa acesti producatori macar investesc in cercetare pentru ecrane care sa consume mai putin.

Un alt dusman al bateriei sunt aplicatiile, din ce in ce mai sofisticate.

Bluetooth,Wi-FI si GPS-urile integrate pe un smartphone sunt tot devoratoare de energie, la randul lor.

Solutia? Procesoarele dual-core

Procesoarele dual-core, produse de ARM, au inceput sa fie prezente obisnuite la telefoanele lansate in 2011.

Potrivit unui director ARM citat de PC World, daca telefonul face lucruri simple - trimite un SMS - pe un nucleu, celalalt poate sta inactiv, economisind astfel din baterie.

O alta companie, Adapteva, a anuntat lansarea procesorului Epiphany, care sa concureze cu cip-urile ARM.

Procesorul de la Adapteva poate suporta pana la 64 de nuclee, fiecare nucleu fiind optimizat pentru un taks anume.

#acumulator litiu-ion, #apple, #baterie, #baterie smartphone, #procesor dual core, #samsung, #smartphone , #stiri Samsung