Profit record de 5,2 miliarde de dolari pentru Samsung

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 12:18
1764 citiri
Profit record de 5,2 miliarde de dolari pentru Samsung

Anul 2012 este pe cale sa devina unul istoric pentru gigantul sud-coreean Samsung Electronics, care a inregistrat un profit record de 5,2 miliarde de dolari in primul trimestru.

In prezent, valoarea de piata a companiei sud-coreene este de 190 de miliarde de dolari, de 11 ori mai mare fata de rivalul japonez Sony. Conform companiei de cercetare Startegy Analytics, sud-coreenii au reusit sa comercializeze 93,5 milioane de terminale in perioada ianuarie-martie, adica unul din patru telefoane mobile vandut la nivel international.

Samsung a vandut aproape 45 de milioane de terminale smartphone

Samsung a vandut nu mai putin de 44,5 milioane de terminale smartphone in primul trimestru, ajungand la o cota de piata de 30,6%, in timp ce rivalii de la Apple au vandut 35,1 milioane de terminale, obtinand o cota de 24,1% din piata smartphone. Compania a reusit sa vanda nu mai putin de 20.000 de telefoane mobile Samsung Galaxy pe ora, reusinda sa-i depaseasca pe rivalii de la Apple pe piata smartphone.

Samsung si Apple si-au depasit mai toti rivalii importanti, iar piata smartphone are sansa sa ajunga sa fie o cursa intre doar doi atleti", a declarat Neil Mawston, analist la Strategy Analytics.

Situatia de duopol pe aceasta piata nu se va schimba in urmatorii doi-trei ani, conform analistilor de la compania Bernstein. Mai mult, Samsung va lua si cireasa de pe tort, pentru ca saptamana viitoare va prezenta noua generatie de telefoane Galaxy S, in speranta ca vanzarile vor fi stimulate de Jocurile Olimpice, eveniment unde compania este printre sponsorii principali.

"Specificatiile lui Samsung Galaxy S 3 sunt senzationale, reusind sa capteze interesul pietei si consumatorilor", a declarat Brain Park, analist la Tong Yang Securities.

Noul Samsung Galaxy S va beneficia de aportul unui procesor quad core, pe care compania spera sa-l vanda si celor de la Nokia, HTC, Motorola, dar si rivalilor de Apple.

"Anticipam o cerere foarte mare pentru Galaxy S 3, iar daca acest lucru se va intampla nu vom mai fi nevoiti sa investim sume mari in publicitate si in promovarea produsului", a declarat Robert Yi, unul dintre vicepresedintii Samsung.

Apple spune ca cererea mare de iPhone 4S din China a a dus la o crestere de cinci ori a veniturilor obtinute de compania americana pe piata chineza. Totusi, pe cea mai mare piata de telefoane mobile din lume, Samsung a comercializat mai multe dispozitive decat Apple.

Compania sud-coreeana spune ca in China are o cota de piata de 30%, peste media inregistrata la nivel international. Intre timp, rivalii de la Apple nu au stat degeaba si tocmai au semnat un acord cu principalii trei operatori de telecomunicatii din China.

Divizia de telefoane si-a triplat profitul

Divizia de telefoane mobile de la Samsung si-a triplat profitul, ajungand la 3,8 miliarde de dolari, fiind responsabila pentru 73% din profitul intregului grup. In primul trimestru din 2012 marjele de profit ale acestei divizii au crescut la 18,4% de la numai 12%, multumita succesului inregistrat de modelele Galaxy S si Galaxy Note.

Dispozitivele mobile par sa fie lozul cel mare pentru producatori, insa Foxconn International Holdings, compania care asambleaza majoritatea tabletelor si telefoanelor mobile pentru marile branduri, avertizeaza ca viitorul nu este chiar roz. Compania a anuntat ca va inregistra pierderi importante din cauza cererii slabe de dispozitive mobile din prima jumatate a anului 2012.

In timp ce Foxconn Technology Group Taiwan asambleaza Apple iPad si iPhone, Foxconn Group are contracte cu Motorola, Sony si alti producatori importanti.

Samsung, cea mai mare companie tehnologica din lume, dupa venituri, a reusit sa depaseasca Nokia, pana nu demult lider al pietei internationale de telefoane mobile, si isi incordeaza muschii in fata rivalilor japonezi pe piata de memorii si televizoare.

Analistii sustin ca veniturile diviziei de telefoane de la Samsung vor fi in scadere in acest an, mai ales in contextul lansarii lui Apple iPhone 5, insa vanzarile de microprocesoare si ecrane vor acoperi aceasta pierdere.

Vanzarile de microprocesoare - in scadere

Samsung concureaza cu Sony si LG Electronics pe piata de televizoare, cu Toshiba si SK pe cea de microrpocesoare, iar pe piata de ecrane plate cu LG Display.

Profitul Samsung, din vanzarile de semiconductori, aproape ca s-a injumatatit, ajungand la 660 de milioane de dolari, in principal din cauza cererii scazute pe piata de computere. In schimb, pe piata de televizoare si electrocasnice, Samsung inregistrat un profit de 466 de milioane de dolari, de la numai 70.000 de dolari, anul trecut.

Samsung si rivalul sau principal, LG Electronics, se afla printre singurele companii care inregistreaza profit pe piata de televizoare, gratie designului, ecranelor performante si a tehnologiilor de ultima ora precum 3D si OLED (organic light emitting display). In schimb, Sony, Panasonic si Sharp, principalii rivali japonezi ai sud-coreenilor, au anuntat, pentru 2012, pierderi combinate de aproape 21 de miliarde de dolari. Iar ca sa mai reduca din costuri, Samsung va fuziona divizia de ecrane LCD cu fabrica de ecrane OLED.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata de telefoane mobile inteligente, #smartphone samsung, #rezultate financiare, #profit record , #stiri Samsung