Schimbari majore la Samsung, in pragul transferului puterii catre mostenitori

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 14:11
3445 citiri
Schimbari majore la Samsung, in pragul transferului puterii catre mostenitori
Sursa foto: Rediff

Diviziile de constructii navale si de inginerie ale Samsung vor fuziona, ca parte a planului de restructurare a grupului prin care se pregateste transferul puterii la urmatoarea generatie a familiei fondatoare.

Restructurarea la nivelul grupului s-a accelerat in ultima vreme deoarece conglomeratul se pregateste sa isi schimbe liderul, dupa ce Lee Kun-hee, presedintele Samsung Electronics si liderul de facto al grupului, in varsta de 72 de ani, a ramas internat in spital dupa atacul de cord din luna mai, conform Financial Times.

Samsung Engineering si Samsung Heavy Industries vor fuziona pentru a-si imbunatati afacerile din afara Coreei de Sud, au anuntat cele doua companii.

Samsung Heavy, a carei activitate principala este constructia de nave, produce si structuri pentru poduri, construieste fabrici si opereaza centrale eoliene. Portofoliul celor de la Samsung Engineering cuprinde de la rafinarii si sisteme energetice, la facilitati industriale.

Prin aceasta unificare, "suntem in masura sa oferim solutii complete care sa acopere atat cererea clientilor cu activitate terestra, cat a celor cu activitate maritima, inclusiv marile companii pertoliere", au spus cei de la Samsung Heavy.

Cum vad analistii aceasta fuziune

Aceasta fuziune, realizata prin schimb de actiuni, va avea avea efect din decembrie. Samsung Heavy va emite circa 94 milioane de titluri pentru actionarii Samsung Engineering la un pret care aduce valoarea tranzactiei la 2,5 miliarde de dolari. Compania rezultata va avea ca obiectiv vanzari de 40.000 de miliarde de woni (39 miliarde de dolari) in 2020, fata de vanzari combinate de 25.000 de miliarde de woni anul trecut.

Rezultatele financiare ale Samsung Heavy, al doilea mare constructor de nave din lume, cu o capitalizare de circa 6,6 miliarde de dolari, au fost afectat de probeleme din industrie, avand o capacitate de productie excedentare si o lipsa de noi comenzi, in timp ce divizia Engineering a suferit pierderi puternice in ultimii ani din cauza unei concurente acerbe.

Investitorii se asteapta, pe termen lung, ca aceasta fuziune sa duca la cresterea competitivitatii companiei, conform lui Kang Seung-min, analist la NH Investment & Securities.

Aceasta fuziune este o parte a pregatirilor grupului de a transfera controlul afacerilor catre urmatoarea generatie a familiei, sunt de parere analistii.

"Grupul a simplificat structura de afaceri, astfel incat managementul acestor unitati poate fi impartit intre copiii domnului Lee", a declarat Chung Sun-Seop, seful Chaebul.com, un site care ofera servicii de analiza. "Ne asteptam ca restructurarea la nivel de grup sa fie finalizata in prima jumatate a anului viitor".

Samsung a unificat, recent, producatorul de componente electronice Cheil Industries cu Samsung SDI, in timp ce afacerile din industria modei ale Cheil au fost absorbite de Samsung Everland, iar Samsung General Chemicals a preluat Samsung Petrochemical.

Conglomeratele sud-coreene sunt presate sa renunte la complexa structura de proprietate. Ca in multe companii sud-coreene traditionale, diviziile Samsung sunt sustinute de o retea participatii incrucisate, care ofera familiei Lee controlul efectiv asupra grupului, chiar daca au o cota mica din capital ca actionari directi. Noul guvern sud-coreean condus de Park Geun-hye a interzis realizarea de noi participatii incrucisate si ofera facilitati fiscale pentru a o structura de conducere imbunatatita.

La inceputul acestui an, grupul a anuntat planurile sale de lansare a unei oferte publice initiale pentru Samsung Everland, redenumit Cheil Industries si pentru Samsung SDS, unitate de servicii IT a grupului, care are, conform analistilor, scopul de a ajuta copiii familiei Lee sa finanteze taxele de mostenire si sa-si creasca participatiile in principalele unitati ale grupului Samsung.

#Samsung restructurare, #companie restructurare, #Samsung Lee , #stiri Samsung