Ultima frontiera in "Era Gazului". Vezi Revolutia Shell

Luni, 06 Iunie 2011, ora 17:25
1843 citiri
Ultima frontiera in "Era Gazului". Vezi Revolutia Shell

Masoara cat patru terenuri de fotbal si cantareste cat sase portavioane. Este Prelude, cea mai mare rafinarie plutitoare, care va fi construita de Shell aproape de tarmul Australiei. Prelude tocmai a fost aprobat de investitori, proiectul avand un buget de 12,6 miliarde de dolari. Specialistii constidera ca acesta este primul pas in "Era Gazului".

Se estimeaza ca Prelude va produce 3,6 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) pe an, 1,3 milioane de tone de gaz condensat si 400.000 de tone de gaz petrolier lichefiat (GPL), conform Business Insider.
Conform calendarului, productia va incepe in 2016. Gazul va fi racit cu apa pompata de la aproximativ 150 de metri adancime. Astfel, 50.000 de metri cubi de apa oceanica va raci gazul in fiecare ora.

Proiectul reprezinta cea mai mare rafinarie de GNL plutitoare din lume si cea mai mare structura pe ape construita vreodata. Giganticul vas va fi construit de compania sud coreeana Samsung Heavy Industries.

Masurand 488 de metri in lungime, 74 metri in latime si avand o greutate de 600.000 de tone, Prelude va fi mai mare decat patru terenuri de fotbal si de sase ori mai grea decat cele mai mari portavioane din lume.

Vasul va sta in permanenta la aproximativ 200 km de coasta in timpul celor 25 de ani, cat se estimeaza ca va functiona. Structura este gandita sa reziste la ciclonuri de gradul 5 (astfel de dezastre intamptandu-se o data la 10.000 de ani, dupa cum a spus Malcolm Brinded, directorul executiv al Shell).
Cercetatorii au aratat ca jumatate din resursele naturale de gaz ale Australiei (140 de trilioane de metri cubi) nu a putut fi exploatata deoarece era prea departe pentru a fi conectata la vreo rafinarie de pe coasta.
Platformele plutitoare de GNL sparg aceste bariere si par a fi ultima frontiera intr-un domeniu pe care multi se indoiau ca-l vom putea cuceri - "Era gazului". Implementand solutia rafinariilor plutitoare GNL, Shell spera sa reduca si timpul si costurile dezvoltarii unor astfel de proiecte.

Se estimeaza ca cererea globala de GNL se va dubla in urmatorii 10 ani. Introducerea rafinariilor plutitoate in ultimii ani a permis intrarea a noi jucatori pe piata cum ar fi Argentina, Brazilia, Kuweit sau Dubai. Tailanda si Singapore vor putea importa in curand GNL. Se crede ca si state precum Indonezia, Malaiezia, Pakistan si Sri Lanka vor fi interesate.

Shell analizeaza deja un numar de alte locatii potrivite pentru rafinarii plutitoare GNL, pe lista fiind Indonezia, Cipru, Africa de Est si America de Sud. Jarand Rystat, fondator al companiei norvegiene de consultanta in cercetare in industria petrolului, spune ca exista pana la 160 de campuri de gaz in care platformele GNL pot fi implementate in urmatorii 10 ani.

#productie combustibil, #cerere combustibil, #glp, #gaz natural, #shell prelude , #stiri Samsung