Directorul unui spital privat din Oradea despre sistarea fondurilor: O decizie comunista

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:50
3007 citiri
Directorul unui spital privat din Oradea despre sistarea fondurilor: O decizie comunista

Reprezentantii spitalului privat Pelican din Oradea considera ca sistarea finantarii din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private reprezinta "o decizie comunista", in timp ce managerii unui alt spital privat din oras spun ca nu cred in "declaratiile politice" facute pe aceasta tema.

Profesorul universitar Adrian Maghiar, fondator si director al Spitalului privat Pelican, a declarat, marti, corespondentului Mediafax, ca decizia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a sista finantarea unitatilor spitalicesti private din fondurile Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate este "una comunista".

"Nu e normal ce se intampla. Mi se pare ca ne-am intors inainte de 1989. Este o decizie comunista la care nu m-as fi asteptat din partea unui ministru care se declara de dreapta. Daca ar fi fost social-democrat, as fi inteles", a afirmat Maghiar.

El a spus ca masura este nedreapta intrucat ii va afecta pe toti pacientii care vor sa se trateze intr-un spital privat, indiferent de venit.

"La noi nu veneau doar pacienti cu venituri mari, avem din toate catogoriile sociale si, cu o coplata rezonabila, beneficiau de conditii si servicii decente, chiar de lux. Noi nu ne-am limitat la investigatii clinice, noi avem 300 de interventii chirurgicale pe zi, tratam aproape orice afectiune", a spus Maghiar.

Totodata, Maghiar a afirmat ca masura este discriminatorie si va crea o concurenta neloiala intre sistemul public de sanatate si cel privat.

"Am fost primul spital acreditat din Bihor, avem nivelul 2, ceea ce inseamna standarde inalte. Ca urmare, atata vreme cat nu exista asigurari private de sanatate, iar contributiile se varsa in intregime intr-o singura pusculita mi se pare ca se va crea o concurenta neloiala. Pentru ca daca masura va intra in vigoare, prima repercusiune este ca vom fi obligati sa dublam preturile, iar pacientii asigurati vor fi primii dezavantajati deoarce nu vor putea sa se bucure de drepturile lor", a declarat Maghiar.

El este de parere ca decizia ministrului va "dilua" si calitatea actului medical, avand in vedere ca va "taia" o treime din veniturile spitalului Pelican.

"O treime din veniturile spitalului veneau din fondurile CNAS, iar coplata care era achitata de pacient se intorcea in mare parte, prin profit, in echipamente, consumabile, investitii. Avem in constructie un spital cu 350 de paturi in Cluj, aici avem, pe langa clinica universitara si spital, o maternitate. Daca lucrurile raman asa, vom fi obligati si la restructurari", a aratat Maghiar.

In aceste conditii, el a anuntat ca, impreuna cu reprezentantii altor unitati private de sanatate, va crea o organizatie care sa le reprezinte drepturile si sa poata ataca legal masura.

"Urmeaza sa avem o sedinta de constituire, sa alegem un presedinte de organizatie si sa stabilim pasii care urmeaza sa ii facem", a declarat reprezentantul Spitalului Pelican.

Dacian Foncea, managerul unui alt spital privat din Oradea, New Medics, a declarat, la randul sau, ca daca acest contract cadru va fi in final adoptat, spitalul isi va adapta oferta astfel incat sa reziste pe piata.

"Eu nu cred, n-am crezut niciodata si nu voi crede in declaratiile politice de sambata si duminica, indiferent cine le face si, in mod deosebit, cand e vorba de domeniul sanatatii. In ce priveste unitatea noastra, va supravietui", a spus Foncea.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private si astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la suta mai mare.

#sistare fonduri spitale private, #reactii sistare fonduri CNAS , #Manageri spitale