ANSVSA: Rezultatele analizelor de laborator nu indica o contaminare radioactiva a produselor

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 18:49
3113 citiri
ANSVSA: Rezultatele analizelor de laborator nu indica o contaminare radioactiva a produselor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca, in urma analizelor pentru determinarea gradului de contaminare radioactiva pentru diferite tipuri de produse, nu a reiesit o contaminare radioactiva sau depasiri ale limitelor normale de radioactivitate, conform NewsIn.

"Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si laboratoarele din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, realizeaza, in cadrul Programului Strategic National, aprobat prin Hotarare a Guvernului, analize pentru determinarea gradului de contaminare radioactiva pentru diferite tipuri de produse: lapte, produse lactate, carne si produse din carne, peste si produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, sfructe de padure, ciuperci, apa utilizata in procesul tehnologic de fabricare a alimentelor, produse deshidratate", se arata intr-un comunicat emis miercuri de ANSVSA.

Reprezentan?ii autorit??ii spun c?, pan? la aceast? dat?, rezultatele analizelor de laborator realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate de pe teritoriul Romaniei, sau importate din ??ri ter?e, pentru controlul oficial realizat de ANSVSA, nu au indicat contaminare radioactiva sau depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii, prevazute de legislatia nationala sau comunitara in vigoare.

"In consecinta, determinarile realizate de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si de reteaua de laboratoare de la nivel national ale Autoritatii infirma existenta unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv sau cu depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii", potrivit ANSVSA.

De la inceputul anului 2011 si pana in prezent, au fost analizate din punct de vedere al gradului de contaminare radioactiva un numar de 642 de probe, dintre care sapte din probe prelevate din lapte si din produse lactate, mai informeaza comunicatul.

Oficialii ANSVSA spun ca toate valorile masurate s-au situat sub limita nivelurilor maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor si furajelor dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica, stabilite conform legislatiei in vigoare.

Totodata, in cursul anului 2010 s-au analizat din punct de vedere al gradului de contaminare radioactiva un numar de 4.407 de probe, reprezentand produse alimentare de origine animala, non-animala si furaje, in cadrul Programului de supraveghere un numar 3.168, iar probele analizate din import si pentru export au fost in numar de 478, in timp ce in cadrul actiunilor de autocontrol, la solicitarea persoanelor juridice, s-au analizat 761 probe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contaminarea radioactiva, #ansvsa, #produse contaminate , #Sanatate publica