Cum poate fi sustinut sistemul de sanatate pe timp de criza

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 12:34
2253 citiri
Cum poate fi sustinut sistemul de sanatate pe timp de criza

Autoritatile de la Budapesta intentioneaza sa impuna, incepand cu 1 ianuarie 2012, o taxa pe accidentele rutiere, in cuantum de 30% din valoarea politei obligatorii de raspundere auto.

Noul impozit va fi platit de catre proprietarii de automobile, dar colectarea va cadea in responsabilitatea societatilor de asigurari, care vor varsa sumele catre bugetul asiguarilor de sanatate, informeaza Budapest Business Journal

Chiar daca proprietarii de automobile refuza sa plateasca "taxa pe accidente", societatile de asigurari vor avea obligatia sa vireze contravaloarea impoziului aferent politei de raspundere auto incheiate.

Potrivit estimarilor, companiile de asigurari auto urmeaza sa inregistreze anul acesta incasari de 100 miliarde de forinti, in scadere de la 112 miliarde de forinti, cat s-a raportat in anul precedent.

In baza trendului anticipat pentru 2012 pe piata asigurarilor de raspundere auto din Ungaria, autoritatile estimeaza ca vor incasa in primul an de pe urma acestei taxe circa 27 miliarde de forinti, echivalentul a 92,3 milioane euro.

In urma cu doua saptamani, cand proiectul taxei era deja in lucru, Gyorgy Matolcsy, ministrul maghiar al Economiei, a estimat ca deficitul bugetului Asigurarilor de Sanatate pentru anul viitor va fi de 13 miliarde de forinti, contravaloarea a 44,4 milioane de euro, la un nivel al veniturilor de 1.746 miliarde forinti (5,97 miliarde euro).

Altfel spus, in lipsa fondurilor provenite din "taxa pe accidentele rutiere", deficitul bugetului asigurarilor de sanatate ar fi fost de 40 de miliarde forinti (136,7 milioane euro).

Cati bani ar aduce in Romania o taxa similara?

In medie, un ungur plateste pe o polita obligatorie de asigurare auto circa 24.000 de forinti (82 de euro), ceea ce inseamna ca impozitul pe care o sa-l aiba de platit in 2012 va fi de aproximativ 24-25 euro.

Polita anuala medie a RCA-ului in Romania este de aproximativ 106 euro. Un impozit de 30%, similar cu cel ce urmeaza sa se aplice in Ungaria, ar aduce un plus de circa 32 de euro pentru fiecare polita incheiata.

La un total de 6,5 milioane de polite auto obligatorii incheiate anual in Romania, suma stransa la bugetul asigurarilor de sanatate ar putea ajunge pana la 208 milioane euro, de peste doua ori mai mult decat in Ungaria, in conditiile in care numarul de automobile inregistrate la noi este cu doar 62,5% mai mare decat in tara vecina.

Romania, la un buget al asigurarilor de sanatate de 16,4 miliarde lei (3,79 miliarde euro), are un deficit de 2,5-3 miliarde lei, adica aproximativ 700 milioane euro.

In concluzie, o masura similara adoptata de guvernul de la Bucuresti, care sa nu loveasca in categoriile defavorizate asa cum o face impozitarea pensiilor, ar acoperi circa 30% din deficitul structural existent la momentul actual pe bugetul asigurarilor de sanatate.

#solutii criza sanatate, #Ungaria taxa accidente sanatate, #Ungaria taxa accidente , #Sanatate publica